Ga naar hoofdinhoud

Transperineale prostaatbiopten in Zuyderland

06 jun 2023

De afdeling Urologie in Zuyderland vindt het belangrijk dat de nieuwste ontwikkeling op het gebied van prostaatkanker beschikbaar is voor onze patiënt. Dit geldt voor de behandeling van prostaatkanker, maar ook voor middelen om de diagnose te kunnen stellen.

Jarenlang werden prostaatbiopten standaard via de darmwand genomen. Met de ontwikkeling van nieuwe technieken heeft in Nederland het nemen van prostaatbiopten via het zitvlak, het perineum, de laatste jaren zijn herintrede gedaan. Urologie biedt deze methode aan patiënten sinds januari 2022. De voordelen van deze benadering is dat biopten niet via de darmwand genomen hoeven te worden, waardoor het risico op infectie nihil is. Een ander voordeel is dat bepaalde delen van de prostaat beter te bereiken zijn via deze route.

Patiënten ervaren over het algemeen tijdens de procedure vergelijkbaar ongemak als met het prikken via de darmwand, alleen duurt de procedure ongeveer 10 minuten langer. Voor nu is deze techniek beschikbaar voor een beperkte groep patiënten. In de nabije toekomst gaan we deze techniek verder ontwikkelen zodat deze techniek voor een grotere groep beschikbaar wordt. Dat houdt in dat we door middel van directe koppeling aan MRI-beelden proberen om nog gerichter biopten te kunnen nemen.  Zo proberen we voorop te blijven lopen op het gebied van innovaties binnen de urologische zorg.