Ga naar hoofdinhoud

Tiny Forest aangelegd in Parc Glana door leerlingen basisschool

24 nov 2022

Leerlingen van basisschool Reuzepas plantten op maandag 21 november een Tiny Forest in Parc Glana bij Zorgcentrum Glana. Het planten van de Tiny Forest is een samenwerkingsproject tussen Zuyderland, IVN Natuureducatie, Basisschool Reuzepas en Gemeente Sittard-Geleen. Wethouder Ivo Tillie opende de Tiny Forest en onthulde de naam, die door leerlingen van de school samen met Zuyderland is bedacht: Tiny Forest Bomenwereld Glana.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor de Tiny Forest. Het leukste werk, het daadwerkelijk planten van de bomen mochten de leerlingen zelf doen. In kleine groepjes zetten ze vijfentwintig verschillende soorten bomen en struiken in de aarde. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf.

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor mensen. De basisschoolleerlingen leren in het buitenlokaal, dat onderdeel uitmaakt van de Tiny Forest over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Zo komen jong en oud dichter tot elkaar en beleven zij samen plezier aan het minibos. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Tiny Forest Rangers
De Tiny Forest in Parc Glana is ontworpen door de leerlingen van basisschool Reuzepas, de gemeente, Zuyderland en hoveniersbedrijf GF Groen. De basisschoolleerlingen gaan in de toekomst als Tiny Forest Rangers onderzoekjes doen, de Tiny Forest onderhouden én ervoor zorgen dat de Tiny Forest schoon en natuurlijk blijft.
De Tiny Forest in Parc Glana is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de gemeente Sittard-Geleen.

Foto’s: Tuinman Sittard – Geleen