Ga naar hoofdinhoud

Team zorgcentrum De Egthe wint Gouden Clownsneus

21 sep 2021

Team Schrevenhaof van zorgcentrum De Egthe heeft de Arno’s Gouden Clownsneus gewonnen. Deze landelijke prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die een wezenlijke bijdrage levert aan een glimlach of vreugdebeleving bij mensen die door dementie diep in zichzelf zijn verzonken. De afdeling krijgt de Gouden Neus dinsdag 21 september, op Wereld Alzheimerdag, uitgereikt.

Het team wint de Gouden Clownsneus voor het feit dat een heel team de zorg drie dagen per week afstemt op ‘subtiele clownsontmoetingen’. Zo is op afdeling Schrevenhaof in Echt drie dagen per week een zogenoemde Mimakker aanwezig. Een Mimakker is gekleed in clownskleding en maakt contact met mensen voor wie taal niet (langer) vanzelfsprekend is. Mimakker Antoinette Kruijk doet haar werk op Schrevenhaof, maar dan zonder verkleed te zijn als clown. De rode neus hangt aan haar handtasje. Voor het aanwezige zorgpersoneel een teken dat Antoinette die dag is vrijgesteld van zorgtaken. Zij richt zich dan helemaal op het contact met bewoners, het tevoorschijn toveren van een lach/plezier.

‘Wij zijn natuurlijk ontzettend trots’, zegt unitmanager Marlou Pluijmaekers. ‘Aanvankelijk was het voor iedereen wennen om een collega te hebben die ogenschijnlijk ‘niets’ aan het doen is, maar deze manier van werken wordt nu geaccepteerd en gezien. Een collega die, door af te gaan op gevoel en ervaring, de juiste bewoners op het juiste moment aandacht geeft waardoor de sfeer op de afdeling veel rustiger blijft.’

De prijs, een cheque van 750 euro, wordt uitgereikt in het Parktheater in Eindhoven.