Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking Zuyderland en Sananet voor grootschalige inzet eCoaches

30 Nov 2021

Zuyderland en Sananet hebben woensdag 17 november een overeenkomst getekend om hun jarenlange samenwerking te intensiveren en te verduurzamen. Zij willen bestaande en nieuwe eCoaches en de implementatie van andere eHealth toepassingen (door)ontwikkelen. Zuyderland wil van e-Health gewone zorg maken bij de maatwerk begeleiding van mensen met een chronische aandoening en een hoge ziektelast. Op haar beurt wil Sananet e-Health grootschaliger inzetten.

Zuyderland heeft met Sananet al een aantal succesvolle online applicaties ontwikkeld, waarvan inmiddels zo’n 2.750 patiënten gebruikmaken. Met de SanaCoach voor Parkinson, de mijnIBDcoach, de SanaCoach voor Multiple Sclerose en voor patiënten met chronisch hartfalen loopt Zuyderland voorop in Nederland. Met de SanaCoach Liesbreuk die reeds samen is ontwikkeld, is ook een nieuwe doelgroep aangeboord die voor kortstondige trajecten patiënten veel toegevoegde waarde kan bieden door de inzet van een eCoach.

Meer eCoaches
Zuyderland en Sananet voorzien uitbreiding van medisch gevalideerde eCoaches naar andere patiëntengroepen, bijvoorbeeld voor aandoeningen als reuma, astma, kanker, hartfalen, pijn bij liesbreuken en hoofdpijn. Zuyderland wil meer onderzoek in Zuyderland om de meerwaarde van eCoaches te bestuderen waarbij het ziekenhuis denkt dat de wijze van implementatie een belangrijke factor is. Inmiddels lopen diverse wetenschappelijke studies om dit beeld uit de praktijk te bevestigen en om te onderzoeken hoe de wijze van implementatie hieraan kan bijdragen.

Zuyderland
Volgens Roel Goffin, Raad van Bestuur Zuyderland, beschikt Zuyderland over excellente expertise op het gebied van oncologie, obesitas (zwaarlijvigheid), neurocognitieve ziekten, mobiliteit en interstitiële longaandoeningen. ”Zuyderland loopt graag voorop bij innovaties in de zorg. Het streeft er voortdurend naar om vanuit vernieuwende ideeën en inzichten nieuwe hulpmiddelen, technieken, diensten en processen voor de zorg-en dienstverlening te ontwikkelen en succesvol in te voeren. Door innovatief te zijn, optimaliseert Zuyderland de zorg voor patiënten.” Zuyderland wil e-Health, inclusief telemonitoring, ook voor andere ziektebeelden inzetten.

Karel Hulsewé, voorzitter Medisch Specialistisch bedrijf Zuyderland, is zeer gelukkig met de samenwerking. “Als Medisch Specialisten zijn wij nauw betrokken bij de uitvoering van de meerjarenstrategie van Zuyderland en de optimalisatie en integratie van zorgprocessen. Daarin passen deze ontwikkelingen uitstekend. We hebben afgesproken de bestaande eCoaches verder te optimaliseren en nieuwe te ontwikkelen naar onze met prioriteit voor de specialismen die reeds hun commitment hebben afgegeven zoals onder andere liesbreukcentrum en reumatologie.”

Sananet
​​​​​​​Sananet bedenkt, ontwikkelt, levert en implementeert online coaches en andere eHealth programma’s op basis van het persoonlijk profiel van patiënten. Algemeen directeur Jan Ramaekers van Sananet: “We hebben een portefeuille met eCoaches voor 15 chronische aandoeningen. Zij zijn medisch gevalideerd, veilig en volledig gecertifieerd en worden door ziekenhuizen en eerstelijns zorggroepen overal in Nederland gebruikt. Door deze geavanceerde zelfzorg, inclusief telemonitoring, kunnen patiënten thuis veilig hun therapie trouw optimaliseren en meer regie krijgen over hun ziekte. Zij  worden daardoor op afstand online begeleid en hun zorgverlener wordt er direct op geattendeerd als zij bijzondere aandacht nodig hebben.”