Ga naar hoofdinhoud

Samen Beslissen binnen Zuyderland: Het uitgangspunt is het ‘goede gesprek’

25 apr 2022
Zuyderland Medisch Centrum zet al een flink aantal jaren actief in op Samen beslissen, als onderdeel van Persoonsgerichte zorg.  Zo hebben we in 2020 met elkaar vastgelegd wat Samen beslissen voor Zuyderland inhoudt, omdat het vaak onduidelijk was wat er onder Samen beslissen werd verstaan. Met medewerking van zowel patiënten/naasten als zorgprofessionals is een ziekenhuis brede definitie tot stand gekomen: Samen Beslissen is een gezamenlijk proces tussen patiënt en zorgprofessional. Zij voeren daarom áltijd het goede gesprek over behandeling, zorg en gezondheid. Daarmee is Samen beslissen basiszorg in Zuyderland.

Maar hoe geven we dit nu in de praktijk handen en voeten?  Het ‘’goede gesprek’’ wordt binnen Zuyderland als uitgangspunt gebruikt in de verdere opschaling en versnelling van Samen beslissen. Voor een praktische doorvertaling is er in samenwerking met de commissie Persoonsgerichte Zorg een zogenoemde QuickScan Samen beslissen ontwikkeld voor zorgprofessionals(zie hieronder). De QuickScan heeft als doel bewustwording te creëren op de verschillende aspecten van Samen beslissen en hierover met elkaar in gesprek te raken om vervolgens de best passende vervolgacties in te zetten. De QuickScan dient dus als een soort 0-meting en laat zien waar een zorgprofessional, vakgroep of afdeling staat op het gebied van Samen beslissen.

De QuickScan is inmiddels door 17 vakgroepen ingevuld. De resultaten laten zien dat onderdelen van het goede gesprek, zoals keuzemogelijkheden bespreken met de patiënt en vragen naar zijn/haar voorkeuren en persoonlijke situatie, al goed gaan. Uit de resultaten blijkt verder dat er met name nog in te zetten valt op het aspect ‘informeren op maat’ vooral bij patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid.  Daarnaast zien we bij zorgprofessionals een behoefte aan scholing in gespreksvaardigheden. Om die reden is er een trainingsaanbod in de maak. Binnenkort komen e-learnings omtrent Samen beslissen beschikbaar in het Leerplein. Daarnaast, heeft recent voor een aantal zorgprofessionals de eerste try-out training gespreksvaardigheden plaatsgevonden en deze is met een rapportcijfer van 9,5 beoordeeld! Niet alleen voor zorgprofessionals maar ook voor patiënten en hun naaste(n) zullen trainingen beschikbaar komen rondom Samen beslissen.  Dit wordt verder uitgewerkt binnen de Academie voor patiënt & mantelzorger, later dit jaar.

Naast de QuickScan Samen beslissen en het trainingsaanbod is Zuyderland gestart met het in beeld brengen van Samen beslissen door middel van filmpjes, immers ‘goed voorbeeld, doet goed volgen’. Ervaringen en verhalen van patiënten en Zuyderlanders over hoe zij tegen Samen beslissen aankijken, helpen om de bewustwording op gang te brengen.

 

Verder geïnformeerd worden en/of hulp nodig bij het intensiveren van Samen beslissen in je eigen dagelijks werk of dat van je afdeling/vakgroep? Neem dan contact op met persoonsgerichtezorg@zuyderland.nl