Ga naar hoofdinhoud

Rustig bevallen met VR-bril op (De Limburger)

07 jan 2021

Vrouwen die tijdens hun bevalling een virtual-reality-bril opzetten, waardoor ze minder pijn ervaren. In het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen wordt hiermee geëxperimenteerd, als eerste ziekenhuis in Nederland.

Weidse blikken. Zee. Strand. Een kalme stem die coacht op juiste ademhaling en een meditatiemuziekje op de achtergrond. De virtual-reality-bril, die ze voor de gelegenheid even mogen opzetten, brengt je in een andere wereld. Dit is rustgevend, het ontspant. En dat is nu net wat vrouwen bij een bevalling nodig hebben, weten gynaecoloog Martine Wassen en arts-assistent Anne-Claire Musters van het Zuyderland MC in Heerlen. De twee zijn de stuwende krachten achter het gebruik van virtual reality (VR) bij een bevalling. Ze maken mee, zo vertelt Musters, dat barende vrouwen bij een VR-toepassing nieteens een wee voelen. „Als ze de bril afzetten, vragen ze: huh, heb ik die net gehad?”

VR, een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent, leidt af. „Vrouwen kunnen op een schaal van nul tot tien hun pijnscore aangeven. In de onderzoeksgroep lag die score rond de zeven of acht. Als ze deze bril opzetten is die gemiddeld twee punten lager. Dat is toch een significant verschil”, zegt Wassen.

Lees hier het hele verhaal in De Limburger (PDF)