Ga naar hoofdinhoud

Primeur: nieuwe operatietechniek voor ingewikkelde operatie buikslagader

31 okt 2017

Een bijzondere ochtend in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen, afgelopen vrijdag 27 oktober. De afdeling vaatchirurgie wist hier, in het kader van een uniek onderzoek, de allereerste patiënt ter wereld (met een aandoening aan de buikslagader) te behandelen met een splinternieuwe techniek.

Zuyderland is één van de twee ziekenhuizen die mee mag doen aan de ENCHANT-studie.  Die is opgezet omdat er wereldwijd nog weinig ervaring is met de zogenaamde ‘Chimney-EVAR’ techniek. De wereldwijde primeur was dus ook voor Zuyderland en de eerste de patiënt is vrijdag met succes geopereerd.

Plaatselijke verwijding van de buikslagader
De techniek is ontwikkeld om patiënten te opereren met een ingewikkeld plaatselijke verwijding of uitstulping van de buikslagader / aorta en die een grote operatie niet aankunnen. Via deze techniek kunnen ze toch worden behandeld. Dr. Lee Bouwman en dr. Kees Jan Sikkink, de chirurgen die de operatie uitvoerden, zijn erg verheugd over deze nieuwe ontwikkeling en de geslaagde operatie: ‘Een mooie oplossing voor patiënten waarbij voorheen van een operatie moest worden afgezien, met alle gevaren van dien!’