Ga naar hoofdinhoud

Pilot Liesbreuk Centrum Zuyderland: consult en operatie in één dag!

05 okt 2022

Liesbreuk Centrum Zuyd ontving onlangs voor een speciale pilot de eerste drie patiënten voor een zogenaamde ‘one-stop’ liesbreuk behandeling. Dit betekent dat een patiënt met een liesbreuk slechts één keer wordt gezien op de polikliniek en diezelfde dag nog geopereerd. Een groot voordeel!

‘Bij deze vorm van behandeling wordt er na verwijzing vanuit de huisarts contact opgenomen met de patiënt’, vertelt chirurg Kostan Reisinger. ‘Blijft het vermoeden dat het om een liesbreuk gaat, is de patiënt relatief gezond én zijn er geen verdere bijzonderheden, dan plannen wij de operatie in. Op deze manier besparen we de patiënt en onszelf een tweede afspraak in het ziekenhuis.’

Standaard liesbreuk behandeling
In de normale situatie verwijst de huisarts een patiënt met een verdenking van een liesbreuk door naar de polikliniek. Daar stelt een specialist een aantal vragen en wordt lichamelijk onderzoek verricht. Gaat het inderdaad om een liesbreuk en wil de patiënt geopereerd worden (heeft iemand dusdanig veel last), dan wordt hij of zij ingepland voor een operatie. De zorg is dus verspreid over twee bezoeken aan het ziekenhuis. De visie van Liesbreuk Centrum Zuyd is dat deze vorm van laagcomplexe zorg niet persé nodig is. Wanneer de patiënt relatief gezond is én nog niet eerder geopereerd, dan kan deze zorg ook op één dag worden aangeboden. De eerste reacties op de pilot zijn erg positief.

V.l.n.r.: Kostan Reisinger (Chirurg), Raymond Quaring (patiënt), Floor Heinink (Physician assistant).