Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe SPECT-CT scanner op locatie Sittard-Geleen

03 dec 2018

Een mooie verbeterslag voor de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Op locatie Sittard-Geleen is vorige week een splinternieuwe SPECT-CT scanner in productie genomen. De nieuwe scanner is nog sneller en beter dan de vorige variant. Extra bijkomend voordeel is dat op beide locaties nu dezelfde diagnostiek kan worden aangeboden.

‘Een SPECT-CT is een combinatie van een gamma-camera en CT-scanner’, zegt Youri Verwers. Hij is laborant bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en werkt met de nieuwe scanner. ‘Bij sommige nucleaire onderzoeken kan het waardevol zijn om nog een CT-scan te maken. De meerwaarde van een SPECT-CT scan is de mogelijkheid om beelden die met de gamma camera’s zijn opgenomen te fuseren met de CT-scan. Hiermee kunnen we afwijkingen nog beter opsporen en aanduiden. Door de nieuwe scanner kunnen we nu ook in Sittard-Geleen bijvoorbeeld calciumscores bij hartpatiënten aanbieden.’ De calciumscore is een onderzoek naar het calciumgehalte in de kransslagader.

Bij het specialisme Nucleaire Geneeskunde worden radioactieve stoffen gebruikt om de functie van organen en het skelet te analyseren. Meestal wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof ingespoten. Het bloed transporteert deze stof naar de te onderzoeken organen of botten. De medewerkers op de afdeling Nucleaire Geneeskunde zijn opgeleid om met radioactieve materialen te werken en ook de afdeling is erop toegerust. De meeste stoffen verblijven maar kort in het lichaam en de mogelijke stralingseffecten zijn minimaal en vergelijkbaar met die van röntgenonderzoek.

De verwachting is dat ongeveer 2.000 patiënten op jaarbasis gebruik zullen maken van de nieuwe SPECT-CT.