Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe, innovatieve behandeling in Zuyderland voor patiënten met hoge bloeddruk

18 dec 2023

In Zuyderland heeft een team van artsen in het kader van een grote internationale studie een innovatieve procedure uitgevoerd die bekend staat als renale denervatie. Dit is een veelbelovende behandeling voor mensen met hoge bloeddruk. De innovatieve ingreep biedt hoop aan patiënten die lijden aan een sterk verhoogde bloeddruk en waarbij deze druk op geen andere manier met medicijnen voldoende onder controle kan worden gebracht. De behandeling wordt uitgevoerd door interventiecardiologen, daarbij ondersteund door internist-vasculair geneeskundigen, vaatchirurgen, team van HCK-medewerkers en anesthesisten.

De procedure
Renale denervatie is een invasieve procedure die gericht is op het behandelen van hoge bloeddruk door de zenuwen in de nierslagaders te onderbreken. Deze zenuwen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk. Door deze zenuwen te ‘denerveren’ (onderbreken) wordt de overmatige activiteit van het zenuwstelsel verminderd, waardoor de bloeddruk beter onder controle kan worden gehouden.

De eerste procedure
De ingreep vond plaats in een speciaal uitgeruste hartkatheterisatiekamer. De interventiecardioloog bracht een speciale renale denervatie katheter in via de lies en navigeerde deze richting de slagaders die naar de nieren leiden. Vervolgens werd er gebruik gemaakt van geavanceerde beeldvormingstechnieken om de exacte denervatielocaties te identificeren.

De daadwerkelijke denervatie werd uitgevoerd door het richten van radiofrequente energie op de zenuwen rondom de slagaders van de nieren, waarbij zeer nauwkeurig werd gewerkt om omliggende weefsels niet te beschadigen.

Resultaten en toekomst
Direct na de ingreep werd de patiënt zorgvuldig gemonitord werden geen complicaties geconstateerd. Toch zijn de resultaten van deze renale denervatie mogelijk niet onmiddellijk merkbaar: sommige patiënten ervaren een geleidelijke daling van hun bloeddruk in de daaropvolgende weken en maanden.

De specialisten zijn hoopvol over de impact van deze behandeling op het leven van patiënten in de regio met een hoge bloeddruk. Renale denervatie opent mogelijk de deur naar nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van hoge bloeddruk en het succes van deze eerste procedure is een veelbelovende stap voorwaarts.