direct contact

Direct contact

Nieuw kunstproject bij Zuyderland: HeArt

In een nieuwe en bijzondere tentoonstelling in Zuyderland staat de kruisbestuiving tussen het werk van een kunstenares en een wetenschapper centraal. Cardioloog Rachel ter Bekke deed inspiratie op door haar onderzoek vanuit een ander perspectief te bekijken. De wetenschappelijke innovatie inspireerde juist kunstenares Claudia Volders. Het resulteerde in ‘HeArt’: tot en met 30 november te zien bij de poli Cardiologie en op de Galerij op de tussenverdieping van locatie Heerlen. Bij de Galerie is ook de tentoonstelling ‘Thrills of Energy’ van Volders te zien.

Wetenschap gecombineerd met kunst, kunst gecombineerd met wetenschap. Cardiovasculair wetenschapper Rachel ter Bekke en beeldend kunstenaar Claudia Volders tillen in de tentoonstelling HeArt hun individuele werkzaamheden naar een hoger niveau. In de solotentoonstelling ‘Thrills of Energy’ van Claudia Volders geeft  zij, via de schilderkunst, uitdrukkingen aan het verschil en de overeenkomsten tussen kunst en wetenschap.

HeArt
De werken die momenteel te zien zijn op de poli Cardiologie dienen ter bevordering van communicatie tussen de arts en patiënt.  De bezoeker zal door het kijken naar de kunstwerken ( zoals de schetsen, de woordschilderijen en de interactieve tafels) ervaren dat zij/hij een belangrijke schakel in dit wetenschappelijk en artistiek proces is, hoewel niet alle inhoud even makkelijk is te begrijpen. Maar de expositie is vooral bedoeld om vragen die ontstaan bij het kijken, te kunnen stellen aan de cardioloog.

Thrills of Energy
In de west gang van de Galerie Tussenverdieping zijn schetsen, schilderijen en woordschilderijen te zien die Claudia Volders op diverse momenten tijdens het HeArt-project alleen maakte. Het zijn woorden uit de Cardiologie die als inspiratie dienen voor Claudia Volders, waardoor er wederom een synergie ontstaat tussen wetenschap en kunst.