Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse primeur voor gynaecologen Zuyderland

29 aug 2019

Gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets hadden op woensdag 28 augustus een Nederlandse primeur met een nieuwe operatietechniek: vNOTES. Voor het eerst is deze techniek toegepast bij het verwijderen van de baarmoeder.

vNOTES staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Hierbij wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, zoals de mond, vagina, urinebuis en rectum. De nieuwe techniek leidt tot minder postoperatieve pijn, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen littekens: voor veel vrouwen een groot esthetisch voordeel. Een ander groot pluspunt is dat de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen kunnen worden. Het verwijderen van de eileiders verkleint mogelijk het risico bij de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd.

Martine Wassen: ‘De eerste ingrepen werden begeleid door Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis in het Belgische Bonheiden. Hij heeft deze techniek ontwikkeld en voert deze in België al een aantal jaren uit. In België is de techniek namelijk al langer gangbaar. Voor deze nieuwe ingrepen zijn ook de OK-assistenten van Zuyderland getraind, zodat we deze ingrepen als team kunnen uitvoeren. Al eerder bereikte de vakgroep Heelkunde de status van landelijk expertisecentrum met de TaTME-operatietechniek, waarbij endeldarmtumoren via NOTES geopereerd worden. Ook deze expertise is hiervoor gebruikt.’

Zuyderland wil zich de komende periode ontwikkelen tot Nederlands expertisecentrum voor vaginale NOTES (vNOTES) ingrepen. Voor deze zogenaamde vNOTES wordt gestart met het verwijderen van de baarmoeder; later behoren ook andere gynaecologische ingrepen als het verwijderen van (cysten aan) de eierstokken tot de mogelijkheden.

Foto: het hele OK-team in Heerlen.