Ga naar hoofdinhoud

‘Nachtwacht terug naar het zuiden’: levensgrote replica dagenlang te zien in Zuyderland

14 apr 2022

Momenteel is er een levensgrote replica van De Nachtwacht te zien op de hoofdlocatie van Zuyderland in Sittard-Geleen. De replica van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt deed eerder al verschillende verzorgings- en ziekenhuizen in Nederland aan, maar de komst naar Zuyderland vormt een van de eerste keren dat de replica in het zuiden en Limburg te zien valt.

Iedereen kan sinds donderdag 14 april ’s morgensvroeg (tot en met dinsdag 19 april) het bekende doek van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt aanschouwen. Net als de ‘echte Nachtwacht’ is het doek 3,63 bij 4,37 meter groot. Op locatie – vooraan in de hal aan de kant van de Rijksweg – zijn bankjes en aanvullende informatie over het Nederlandse icoon aanwezig. Die maken de ervaring compleet en gunnen bezoekers en zorgprofessionals een rustmomentje. De komst van de replica elders in ons land kon al op veel enthousiaste reacties rekenen, onder meer omdat bezoekers er in tegenstelling tot het origineel nu met hun neus bovenop kunnen staan: elk detail is te zien.

Terug naar het zuiden
Het rondreizen is een initiatief van het Rijksmuseum en Zuyderlandpartner benFietsen, die beide vonden dat de Nachtwacht tijdens deze ‘landelijke tour’ ook in het zuiden van Nederland een stop moest maken. ‘Zo brengen we een stukje Rijksmuseum naar patiënten en medewerkers, die niet zo makkelijk tussendoor naar het Rijksmuseum kunnen komen’, zo motiveren zij hun actie. ‘De link van het schilderij met het zuiden is sowieso bijzonder: tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het doek veilig opgeslagen in de mergelgrotten in Zuid-Limburg.’

Meer informatie
Het tentoonstellen van de replica in de hal van locatie Sittard-Geleen wordt naast het Rijksmuseum en Benfietsen ook mogelijk gemaakt door sponsor Philips en PON. Meer informatie over de komst van de Nachtwachtreplica naar Zuyderland, een online tour om het schilderij tot in detail te ontdekken en een speciaal infoblad is te vinden op www.zuyderland.nl/nachtwacht.