Ga naar hoofdinhoud

‘Muziek als vitamine voor de ziel’: uniek live-concert voor patiënten van afdeling Oncologie

02 jun 2021

Muziek is bij uitstek geschikt om te vermaken en om mensen een prettiger gevoel te geven. Muziek biedt ook troost en zorgt voor afleiding van de alledaagse beslommeringen. Daarom kregen onze patiënten op de afdeling Oncologie in Sittard-Geleen woensdag de keuze uit diverse korte concertjes via een livestream. Dit bijzondere initiatief is ontstaan door een samenwerking tussen de Kunstcommissie van Zuyderland en de philharmonie zuidnederland.

In een rechtstreeks contact tussen patiënt(en) en de betreffende musici kon de patiënt via een ‘keuzemenu’ bepalen welk soort muziek hij of zij wilde horen. De muziek werd live gespeeld door een klein ensemble waarbij de harp en cello een hoofdrol speelden. Het was een prachtig, doeltreffend en verrassend geheel waarbij ook muziektherapeuten aanwezig waren.

De Kunstcommissie
Zuyderland wil een gastvrije omgeving bieden waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich welkom en thuis voelen. Een professionele hedendaagse kunstcollectie en muziek gebracht op een bijzondere manier kunnen zowel aan deze missie als aan de kernwaarden een belangrijke bijdrage leveren. Verantwoordelijk hiervoor is de Stichting Beheer Kunstcollectie Zuyderland, ook bekend als de ‘Kunstcommissie.’

philharmonie zuidnederland
De philharmonie zuidnederland raakt mensen met klassieke muziek. Het gezelschap staat bekend als hét professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland en zoekt de verbinding met alle inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dit krijgt philharmonie zuidnederland voor elkaar door een rijk scala aan activiteiten. Van grote symfonische concerten met geliefde repertoirestukken in de concertzalen tot nieuwe concertformules op onverwachte locaties, zoals in Zuyderland.

Het project
De Kunstcommissie was vorig jaar al van plan om liveconcerten in Zuyderland voor een kleine groep patiënten aan te bieden. Door de pandemie ging hier helaas een streep door. Inmiddels zijn we weer een jaar verder en is de commissie blij en enthousiast om te starten met een pilot via de livestream. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst met live concerten de samenwerking met de philharmonie zuidnederland te continueren.

De muzikale 'menukaart'. Uit deze muzikale gerechten konden de patiënten hun favoriete elementen kiezen.