Ga naar hoofdinhoud

MRI claustrofobie dienstencentrum van start

12 dec 2017

In Zuyderland Heerlen is het nieuwe MRI claustrofobie dienstencentrum van start gegaan. Dit centrum is er speciaal voor patiënten die kampen met claustrofobie. Als mensen heel erg bang de MRI in gaan, levert dat vaak slechte tot geen beeldvorming op, omdat mensen bewegen. Dat zorgt voor vertraging in de diagnose.

De hele bange patiënten werden voorheen doorverwezen naar Mill waar een ‘open’ MRI staat. Dat hoeft nu dus niet meer. Het gehele MRI-team is getraind door een psychosociaal therapeut om mensen met angst maximaal te kunnen begeleiden.

De nieuwe scanners zijn bovendien ruimer en goed verlicht. Ook is er veel aan gedaan om de MRI-kamers wat minder klinisch te laten ogen. Zo zijn de kamers bijvoorbeeld aangekleed met fotobehang van fruitbomen of vijvers met rietkragen.

Het voortraject is bij bange patiënten heel belangrijk. Door daar in te investeren vermindert of verdwijnt zelfs de angst. Nieuw is dat er scans uitgevoerd kunnen worden in samenwerking met het sedatieteam. Zeer angstige patiënten ondergaan de MRI-scan dan ook slapend. Als sedatie niet gaat, is narcose mogelijk. De beelden zijn zo van optimale kwaliteit.