Ga naar hoofdinhoud

Minister Helder opent Parc Glana

23 mei 2022
Op maandag 23 mei is Parc Glana in Geleen feestelijk geopend. Conny Helder, minister voor langdurige zorg verrichtte, samen met bewoner Johanna Mens de officiële openingshandeling.

De minister was onder de indruk van het nieuwe park en prees de nieuwe innovatieve technieken die zijn toegepast. Conny Helder: ”We weten dat het werkt als mensen een bepaalde mate van vrijheid kunnen ervaren en meer regie op hun leven hebben.”

In het park aan de Lienaertsstraat staan negen zorgwoningen voor mensen met dementie en ouderen die vanwege lichamelijke problemen zorg nodig hebben. De woningen bieden onderdak aan 125 mensen. De voordeur van de huizen staat altijd open. Dat is bijzonder. Met name omdat mensen met dementie, die normaal op een gesloten afdeling verblijven, in Glana de mogelijkheid hebben in alle vrijheid van het omvangrijke park (7,5 hectare) te genieten. Dit is mogelijk dankzij de inzet van nieuwe technologie. ‘We zijn er trots op dat we cliënten met dementie op een veilige manier deze enorme vrijheid kunnen bieden’, zegt Roel Goffin, COO Care van Zuyderland. ‘Ik heb dat op deze schaal nog nergens in Nederland gezien.’

Nieuw gebied wonen en zorg
Op het terrein van Glana ontstaat de komende jaren een heel nieuw gebied voor wonen en zorg. Naast negen zorgwoningen ligt er in het park sinds kort ook een nieuw hospice. Het bestaande zorgcentrum Glana gaat bovendien flink op de schop. Een gedeelte is gerenoveerd en wordt in juli in gebruik genomen. Daarna volgt de bouw van een nieuw centrumgebied met een restaurant, winkeltjes en bijvoorbeeld een kapper.

Middenin de samenleving
Glana wordt een huis van de wijk voor ouderen uit de omgeving. Zij zijn zeer welkom voor deelname aan activiteiten, een bezoek aan de horeca of zorg & advies. Het contact met de buurt is in het gehele concept dan ook een belangrijk uitgangspunt. Zo blijft het park openbaar toegankelijk. De verwachting is dat het hele gebied rond 2025 klaar is.