Ga naar hoofdinhoud

Miljoenste test Zuyderland bevolkingsonderzoek darmkanker

14 mrt 2017

Een mijlpaal: het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium van Zuyderland heeft begin deze maand de éénmiljoenste ontlastingstest voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. De eerste test vond plaats in januari 2014.

De analyse in het moderne laboratorium van Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen gebeurt duizenden keren per dag in opdracht van de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB), dat de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker in Nederland coördineert. Zuyderland is één van de drie centra in Nederland die de analyses voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitvoert. ‘Onze enthousiaste medewerkers starten iedere dag weer opnieuw met het analyseren van deze ontlastingstesten’, zegt Jeanneke Jungblut, afdelingshoofd van het lab. ‘En het worden er alleen maar meer.’

Vervolgonderzoek
De testresultaten geeft Zuyderland, beveiligd en geanonimiseerd, digitaal door aan de landelijke database van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Als er bloed in de ontlasting aangetroffen is, ontvangt de cliënt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Als 1.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, ondergaan 50 mensen een coloscopie. Bij 4 van deze 50 mensen wordt darmkanker gevonden. Bij 21 mensen is sprake van gevorderde poliepen. Bij 12 mensen worden beginnende poliepen aangetroffen. Bij de resterende 13 mensen wordt geen darmkanker gevonden.

Deelname
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Landelijk gezien zal het bevolkingsonderzoek darmkanker dit jaar bijna twee miljoen uitnodigingen versturen. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar komen in aanmerking voor dit bevolkingsonderzoek.

Zij ontvangen eens in de twee jaar, middels een vastgesteld uitnodigingsschema, vanzelf een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek met een zogenaamde zelfafnameset. Met behulp van deze set doen zij een monster van de ontlasting in een buisje en sturen dat vervolgens op. Niet de verwachte 60%, maar 73% van de uitgenodigde personen hebben afgelopen jaren deelgenomen.

Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl

Online magazine
Zeer binnenkort leest u meer over dit onderwerp in het eerste online en interactieve magazine van Zuyderland, dat helemaal in het teken staat van darmkanker. Inschrijven daarvoor kan al via www.zuyderland.nl/nieuwsbrief