Ga naar hoofdinhoud

Limburgse dotterprimeur voor afdeling Cardiologie

05 nov 2018

Op de Hartkatherisatiekamer (HCK) van locatie Heerlen zijn deze week de eerste patiënten met een nieuwe techniek gedotterd: Optische Coherentie Tomografie (OCT).

Het is een beeldvormende techniek om met nog betere precisie de conditie van de vaatwand te bekijken en daarmee een gerichte cardiologische interventie te starten. Het initiatief is opgestart in samenwerking met het Hart Vaat Centrum van MUMC+ in Maastricht. Beide organisaties hebben hiermee een Limburgse primeur.

Tot voor kort was het angiogram (CAG) de gouden standaard voor diagnostiek van de kransslagvaten van het hart, maar met de ontwikkeling van de nieuwe beeldvorming is het mogelijk om de vetafzetting in de vaatwand (plaque) nog beter te bekijken en vast te stellen. Ook is het mogelijk om de grootte en positie van de stent voor, tijdens en na de interventie te bepalen en evalueren. De nieuwe techniek betekent minder kans op complicaties en een duurzaam resultaat. Bij Zuyderland worden ongeveer 300 patiënten per jaar via deze techniek behandeld.