Ga naar hoofdinhoud

Landelijk programma ZE&GG onder de indruk van kwaliteitsproject in Zuyderland

16 dec 2022

Tessa Rietbergen en Veronique van Dooren van het landelijke programma Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) hebben donderdag 15 december een bezoek gebracht aan Zuyderland Heerlen, om te zien hoe de zorgorganisatie het project KwaliTIJD vormgeeft en de stand van zaken van dichtbij te zien. Ze waren aangenaam verrast. Ook CNO van Zuyderland, Miranda Feijen gaf aan ‘erg trots te zijn op het werk dat de verpleegkundigen hebben verzet.’

KwaliTIJD is een landelijk project waaraan tien Nederlandse ziekenhuizen deelnemen en waarbij één onderwerp van de beter laten lijst geselecteerd en ge(de)implementeerd wordt. Deze lijst geeft een overzicht van handelingen die veelvuldig door verpleegkundigen worden uitgevoerd, maar waarvan het nut niet bewezen is of juist bewezen is dat ze geen nut hebben. Elk deelnemend ziekenhuis kiest hierbij zijn eigen onderwerp en krijgt ondersteuning van een medewerker de V&VN (Verpleegkundige & Verzorgende Nederland) en een medewerker van ZE&GG.

Onder de indruk
Tessa en Veronique waren enorm onder de indruk van de aanpak, het enthousiasme en het werk van de verpleegkundigen van de afdeling Neurologie. Met name het feit dat dit project binnen de afdeling zo multidisciplinair is opgepakt en de wijze waarop de verpleegkundigen de communicatie naar collega’s en artsen hebben aangepakt, werden door beide dames geroemd.

KwaliTIJD & Zuyderland
In Zuyderland gaat in het project KwaliTIJD de focus uit naar het verminderen (bannen) van het oneigenlijk gebruik maken van lijnen en katheters. Met dit onderwerp zijn verpleegkundigen van drie verpleegafdelingen aan de slag gegaan: neurologie in Heerlen, MDTU in Heerlen en Interne Geneeskunde in Sittard-Geleen. De verpleegafdeling neurologie in Heerlen is al heel goed op weg. Zij hebben een projectteam samengesteld en via dossieranalyse een nulmeting uitgevoerd. Momenteel wordt gewerkt aan het daadwerkelijk verminderen het gebruik van lijnen en katheters, daar waar dat niet nodig is. Na enige tijd zal een opvolgmeting worden uitgevoerd, om het effect inzichtelijk te krijgen.

Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik
Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden verrichten nog dagelijks handelingen waarvan de effectiviteit niet is aangetoond. Dat kost onnodig veel tijd, geld en kan soms zelfs schadelijk zijn voor de patiënt. Voor de verpleegkundigen heeft het RadboudMC onderzocht welke handelingen door hen worden uitgevoerd, maar onnodig zijn en gedeïmplementeerd kunnen worden. Zij hebben daarop de Beter Laten lijst uitgebracht in 2017. Hierop staan 66 handelingen die verpleegkundigen beter kunnen laten, omdat ze niet zinvol zijn. De commissie ZE&GG (Zorg Evaluatie & Gepast Gebruik) heeft bekeken welke handelingen uit deze lijst inmiddels al opgevolgd worden en juist beschreven staan in protocollen, maar ook welke handelingen nog gedeïmplementeerd moeten worden binnen Zuyderland Medisch Centrum.