Ga naar hoofdinhoud

Krapte op de arbeidsmarkt: Zuyderland zet Filipijnse en Indonesische verpleegkundigen in

23 sep 2022

Zuyderland neemt goed opgeleid zorgpersoneel uit de Filipijnen en Indonesië aan, als een van de  stappen om de krapte op de arbeidsmarkt binnen de zorg op te lossen.

Begin oktober starten zes vakkundig, ervaren Filipijnse verpleegkundigen met verschillende specialisaties in het ziekenhuis. Zij gaan op drie afdelingen van Zuyderland Heerlen aan de slag. Daarnaast komen er medio november 25 verpleegkundigen uit Indonesië naar Zuyderland: zij worden ingezet binnen de Zorgcentra en Thuiszorg. Gedurende vier jaar zullen zij bij de Avans+ Hogeschool studeren en  werken en wonen in Sittard-Geleen. Daarna hebben zij de keuze om terug te keren naar het land van herkomst of om hier te blijven werken.

De uitdagingen om de toenemende personele tekorten in de zorg het hoofd te bieden zijn groot. De toenemende zorgvraag en de personele tekorten vragen om creatieve mogelijkheden. Daarom wil Zuyderland nieuwe mogelijkheden onderzoeken, waaronder het werven en inzetten van buitenlandse arbeidskrachten. Hoofd Recruitment van Zuyderland Ben Polak geeft aan dat Nederland achterloopt in Europa om van dit soort deskundigheid gebruik te maken. ‘Nederland heeft 3.000 verpleegkundigen met een buitenlands diploma op meer dan 210.000 Nederlandse verpleegkundigen. Dit komt neer op <2% ten opzichte van bijvoorbeeld 15% in de het Verenigd Koninkrijk.’

Veel motivatie én werkervaring
De Aziatische verpleegkundigen zijn zeer gemotiveerd en hebben veel werkervaring, ook in het buitenland. Hoewel ze al over alle diploma’s en werkervaring in het land van herkomst beschikken, moeten ze wel hun certificering behalen voor het werken volgens de Nederlandse wetgeving en maatstaven. De verpleegkundigen en studenten zijn uitgebreid getraind en gescreend in beheersing van Nederlandse (zorg) taal en cultuur.

Zuyderland toont lef: ‘de nood is hoog’
Met deze twee pilotprojecten vervult Zuyderland als een van de eerste organisaties in Nederland pionierswerk door zorgmigratie vanuit Azië te stimuleren. Daarmee toont het zorgconcern echt lef, vindt bestuursvoorzitter David Jongen. ‘Om de hoge werkdruk voor onze verpleegkundigen te verlagen, moeten we out-of-the-box denken’,  zo motiveert hij het project, dat in samenwerking met arbeidsbemiddelingsbureaus Otto Health Care (ziekenhuis) en Yomema (Zorgcentra en Thuiszorg) wordt uitgevoerd. ‘We hebben bij Zuyderland al jaren veel vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden die we niet of voldoende snel ingevuld krijgen.