Ga naar hoofdinhoud

Ilona Bronneberg winnaar eHealth Scriptieprijs 2019

16 dec 2019

Ilona Bronneberg, verpleegkundig specialist in Zuyderland, is de winnaar van de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2019. Ze won de prijs voor haar scriptie ‘Draagt het gebruik van de CalproSmart thuistest bij aan het zelfmanagement van de IBD-patiënt?’. Volgens de jury zijn de uitkomsten van haar onderzoek zeer toepasbaar en zinvol in het kader van optimale inzet van eHealth. Ook is de jury enthousiast over het feit dat Ilona niet alleen de gebruikerservaringen van de eHealth-toepassing heeft onderzocht, maar dat ze ook heeft gekeken naar het effect op de zorgconsumptie.

Ilona nam de prijs ter waarde van 1000 euro afgelopen week in ontvangst tijdens de laatste V&VN-verenigingsbijeenkomst van dit jaar in Nijmegen. “Wauw, wat een verrassing. Ik ben nog helemaal verbaasd. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Dit is heel mooi én ook een beetje reclame voor IBD.”

Chronische darmontstekingen
Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een groep van chronische darmontstekingen waarvan de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa de twee bekendste zijn. Binnen het Zuyderland MC, waar Ilona nu werkzaam is als verpleegkundig specialist, worden er zo’n 2500 patiënten met IBD behandeld. Bij ruim 800 van deze patiënten verloopt het contact grotendeels via MijnIBDcoach, een beveiligde en persoonlijke internetpagina waarmee de patiënt vanuit huis gemonitord kan worden. Hierdoor zijn er minder vaak controles nodig in het ziekenhuis. Een belangrijke voorspeller voor ziekteactiviteit is het fecaal calprotectine, een lichaamseigen stof die vrijkomt bij ontsteking van de darm. De CalproSmart thuistest maakt het voor patiënten mogelijk om thuis het fecaal calprotectine te meten met behulp van een thuistestkit en een smartphone.

Zelfmanagement
Ilona concludeerde door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek dat het gebruik van CalproSmart in combinatie met MijnIBDcoach als zeer waardevol wordt ervaren en bijdraagt aan het zelfvertrouwen, kennis over de ziekte en ziekte-inzicht van de patiënt. Het gebruik van de CalproSmart thuistest door patiënten die al gebruik maakten van MijnIBDcoach bleek het aantal zorgcontacten niet te verlagen.