Ga naar hoofdinhoud

Gespecialiseerd verpleegkundigen binnen acute zorg vormen straks ‘Vital CURE Team’

10 jun 2024

Zuyderland Medisch Centrum start dit jaar met een soort “flexpool” voor de acute zorg, gevormd door (minstens vijf) verpleegkundigen die nu binnen de Spoedeisende Hulp, Acute Opname Afdeling, Intensive Care / Medium Care (IC/MC) en Recovery werken, óf nog aangetrokken worden. Zij vormen straks het “Vital CURE Team” en zijn flexibel inzetbaar. Een optimale zorgverlening waarborgen binnen onze acute zorg is het doel.

Het samenstellen van zo’n team komt weinig voor binnen de Nederlandse ziekenhuizen. ‘Momenteel worden binnen het behandelcentrum gespecialiseerd verpleegkundigen al regelmatig gevraagd om uit te helpen buiten hun eigen afdeling’, weet IC-verpleegkundige en opleidingsfunctionaris bij de Zuyderland Academie, Martine Jaspers. ‘Om kwalitatieve acute zorg te behouden, nu en in de toekomst, is het van belang dat we professionals opleiden met meerdere specialismen. Dat maakt hen veel flexibeler en bereidt hen bovendien beter voor op de omgeving waar ze soms plotseling terecht komen.’

Werving
De gespecialiseerd verpleegkundigen van het Vital CURE Team zullen op minimaal twee specialistische afdelingen werken. Het flexibel werken kan kort, maar ook langdurig zijn. Van ad-hoc (op dezelfde dag nog) enkele uren inspringen, tot het vervangen tijdens een zwangerschapsverlof. Zuyderlanders binnen de acute zorg, maar ook gespecialiseerd verpleegkundigen buiten Zuyderland, kunnen vanaf nú solliciteren.

Brug slaan
Keltoum Schut-Achibane, afdelingshoofd IC en betrokken bij het Vital CURE team, is enthousiast over de nieuwe opzet en verwijst iedereen graag naar de vacature die sinds vorige week te vinden is op werkenbijzuyderland.nl. ‘Je zult deel uitmaken van een apart team dat gespecialiseerd is in het leveren van acute zorg en de brug zal slaan tussen de verschillende afdelingen binnen de acute as.’

Mogelijk worden in de toekomst ook gespecialiseerd verpleegkundigen van de CCU en BCU toegevoegd aan de nieuwe flexpool Vital CURE Team. Ook het opleiden van verpleegkundigen tot een toekomstig ‘Vital CURE Teamlid’, behoort tot de plannen.