Ga naar hoofdinhoud

Extra beweging voor patiënten in Zuyderland met eigen ‘Tour de Dialyse’

28 jul 2023

Afgelopen weken organiseerde de Dialyse-afdeling van Zuyderland weer de zogenaamde ‘Tour de Dialyse’. Niet geheel toevallig rond de periode van de Tour de France (en de huidige Tour de France Femmes). Een superleuke actie, maar het heeft ook een duidelijk doel: de dialysepatiënten van Zuyderland extra motiveren om te bewegen.

Dialyse patiënten komen gemiddeld 12 uur per week naar het ziekenhuis voor hun behandelingen (drie keer, vier uur). Deze uren zitten ze stil in een stoel of liggen ze in een bed. ‘Vaak zie je bij deze patiënten dat er sprake is van spierafbraak en verminderde conditie, naarmate ze langer naar de dialyse komen,’ weet gespecialiseerd verpleegkundige Michelle Blom. Dialysepatiënten in Heerlen en Sittard-Geleen kunnen dan ook fietsen tijdens de behandelingen. Met de Tour de Dialyse proberen Michelle en haar collega’s dat fietsen nu al enkele jaren op een leuke manieren te promoten.

Stempelkaart
De leuke actie werkt aan de hand van een stempelkaart. Alle patiënten die mee willen doen, krijgen een stempelkaart en een deelnameticket. ‘Voor elke behandelingen waarin de patiënt fietst krijgen ze een stempel, ongeacht hoe lang of snel er gefietst wordt’, vertelt Michelle. ‘Aan het eind van deze drie weken worden er prijzen uitgedeeld aan alle patiënten die de stempelkaart vol, of voor een groot gedeelte, gevuld hebben.’

Tijdverdrijf, spierkracht en bloedsomloop
Bewegen tijdens een dialysebehandeling heeft meerdere voordelen. Ten eerste tijdverdrijf: vier uur stilliggen is toch wel lang en lijkt sneller voorbij te gaan wanneer je actief bezig bent. Tevens blijft je conditie op pijl en bouw je spierkracht op. Bewegen stimuleert ook de bloedsomloop, waardoor de kans op een lage bloeddruk afneemt. Tot slot zorgt de betere doorbloeding dat er meer afvalstoffen tijdens de behandeling verwijderd kunnen worden.

De reacties zijn al jaren positief. ‘Wij hopen als afdeling zo ons steentje bij te dragen om patiënten op een leuke manier te motiveren,’ besluit Michelle.