Ga naar hoofdinhoud

Extra aandacht voor Kindermishandeling

14 nov 2016

Vandaag, maandag 14 november, start voor het vierde opeenvolgende jaar de Week tegen Kindermishandeling. Een thema dat in Zuyderland ook veel aandacht krijgt. En niet alleen Kindermishandeling overigens. Ook Huiselijk geweld en Risico Zwangeren zijn in dit kader belangrijke onderwerpen. In Zuyderland zijn er teams hard bezig om de juiste zorg te bieden voor deze drie thema’s.

Angela Meurs en Miranda Monsuwe, SEH-verpleegkundigen in Heerlen en Sittard-Geleen, zijn de verpleegkundig coördinatoren en aanspreekpunt in heel Zuyderland voor alles wat met deze drie thema’s te maken heeft. ‘Het kan overal spelen. Van de Spoedeisende Hulp, waar we het zelf geregeld tegen komen, tot de Geriatrie. En van de poli KNO tot aan de Kinderafdeling.’

Meldcode
De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdinrichtingen, maar dus ook medewerkers en artsen van Zuyderland. Sinds 1 juli 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring.

Met open ogen
Ook u kunt bijdragen door uw ogen open te houden en met ‘veilig thuis’ te bellen (link: http://www.vooreenveiligthuis.nl/). Dat kan ook anoniem. Wees bewust van de mensen naast u en hoe deze geholpen kunnen worden. ‘Uw hulp kan ook voor Zuyderland heel belangrijk zijn’, benadrukt Angela.