Ga naar hoofdinhoud

Europese erkenning plastisch chirurg Mark Smeulders

09 jul 2019

Plastisch chirurg Mark Smeulders heeft onlangs succesvol het prestigieuze Europese FESSH-examen in handchirurgie afgelegd en mag zich daarmee officieel Europees erkend handchirurg noemen, ofwel ‘Fellow of the European Board of Hand Surgery’. Mark schaart zich hiermee bij de slechts tachtig FESSH geaccrediteerde handchirurgen in Nederland, vijf in Limburg waarvan twee binnen Zuyderland. Het FESSH-examen is het hoogst haalbare op het gebied van hand- en polschirurgie.

Mark Smeulders: “Handchirurgie is een vak apart. Dit diploma betekent een erkenning van mijn vakmanschap op Europees niveau. Het onderstreept de hoge kwaliteit, kennis en vaardigheden met betrekking tot hand- en polschirurgie binnen Zuyderland. Mijn collega plastisch chirurg Tom van Mulken en ik, zijn nu beiden geaccrediteerd handchirurg. Dagelijks zetten we onze kennis en vaardigheden met betrekking tot hand- en polschirurgie breed in voor de patiënten van Zuyderland.”

Tom van Mulken vult aan: “Mensen met hand- en polsproblemen ondervinden in het dagelijks leven veel ongemak van hun ziekte. Het beperkt hen in hun zelfstandigheid. Door de juiste behandeling en goede samenwerking met handtherapeuten, is dikwijls snel verbetering mogelijk. Vaak merken mensen pas hoe belangrijk hun handen zijn, als ze deze niet meer goed kunnen gebruiken. Zelfs miniem handletsel kan een grote impact hebben. Handen zijn erg belangrijk voor het functioneren van mensen en daarin spelen wij als team van handchirurgen én handtherapeuten een cruciale rol.”

Interview NRC Handelsblad
Plastisch chirurg Mark Smeulders werd deze week geïnterviewd voor NRC Handelsblad. Hierin gaat hij dieper in op chirurgie bij dwarslaesiepatiënten. Lees het hele artikel hier!

Achtergrond
De FESSH (Federation of European Societies for the Surgery of the Hand) is de Europese federatie voor de landelijke wetenschappelijke handchirurgische verenigingen waar onder de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie. De FESSH vertegenwoordigt 27 landen in Europa. Het doel van de FESSH is het continue verbeteren van de zorg van hand-, polschirurgie door onderwijs, onderzoek en kennisoverdracht. Eén pijler hiervan is het jaarlijks afnemen van het European Board of Hand Surgery (EBHS) examen.

Hand- en polsklachten in cijfers
* Twaalf tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking heeft hand- en/of polsklachten.
* Jaarlijks behandelen de plastisch chirurgen van Zuyderland ruim 3700 patiënten met hand- en polsproblemen.
* Ongeveer de helft van deze patiënten heeft carpaal tunnel syndroom, een haperende vinger, de ziekte van Dupuytren of een ganglion.
* Ruim dertien procent wordt behandeld vanwege artrose of reumaklachten.