Ga naar hoofdinhoud

Diverse pilots met ‘smart glasses’ op OK en poliklinieken van Zuyderland

20 aug 2021

Door middel van diverse pilots op de operatiekamers en poliklinieken experimenteert Zuyderland de komende periode met het gebruik van smart glasses. Dit komt tot stand door een samenwerking tussen zorgprofessionals en het Zuyderland Innovatielab. Afgelopen week werden in Sittard-Geleen de eerste smart glasses (‘slimme bril’) door het projectteam in ontvangst genomen.

Door middel van vier verschillende pilots op de operatiekamers en polikliniek onderzoekt Zuyderland of met behulp van deze smart glasses de kwaliteit van opleiding kan worden verbeterd en supervisie efficiënter en veiliger kan plaatsvinden. De brillen worden in september door de gastro-intestinale en traumachirurgen tijdens 20 operaties toegepast.

Smart glasses zullen in Zuyderland vooral worden ingezet om kennis te delen, voor supervisie en voor training en onderwijs. Met een ‘slimme bril’ (smart glass) kunnen collega`s, studenten of experts op afstand direct meekijken tijdens een operatie of op de polikliniek. De brillen zijn voorzien van camera’s, een microfoon en geluid die de beelden via een livestream ter beschikking stelt.

Momenteel worden de gebruikers van het smartglasses- en meekijkplatform geïnstrueerd en opgeleid. De resultaten worden de komende maanden uitvoerig geëvalueerd.

Foto: het projectteam ‘smart glasses’ bestaat uit Eric Belgers, Raoul van Vugt, Diba Demir en Thomas Vermeer, Thymo Griesenbrock & Ruud Waulthers.