Ga naar hoofdinhoud

David Jongen over nieuwbouwplannen: ‘heel veel begrip voor emotie’

18 jul 2023

Er wordt veel gepraat over de nieuwbouwplannen van Zuyderland. Dat het ziekenhuis in Heerlen in de toekomst mogelijk een andere opzet krijgt, heeft binnen een week tijd veel emoties en onduidelijkheid veroorzaakt in de regio. Bestuursvoorzitter David Jongen wil daarom in deze videoboodschap graag persoonlijk reageren.

De zorg in het algemeen en Zuyderland in het bijzonder, staat – vooral door toenemende personeelskrapte – voor moeilijke dilemma’s. Omdat de nieuwbouw in Heerlen in 2030 gereed moet zijn, moet er goed worden nagedacht over de toekomst van de beide ziekenhuislocaties.

 

 

David Jongen zegt ‘heel veel begrip te hebben’ voor de emoties, want het zijn moeilijke afwegingen. Het is echter een misvatting om te denken dat locatie Heerlen in de toekomst zou verdwijnen. Sterker nog: de nieuwbouwplannen zijn er juist op gericht om een heel mooi nieuw Heerlens ziekenhuis in 2030 te realiseren. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt in het najaar definitief besloten. Maar alles is erop gericht om ook op de lange termijn toekomstbestendige en toegankelijke zorg te leveren in de hele Mijnstreek-regio.

Informatiebijeenkomsten
Zuyderland gaat zeker niet over één nacht ijs: er worden nog diverse stappen gezet om een zo afgewogen keuze te maken. Er volgen gesprekken met zorgverzekeraars, gemeenten, huisartsen, maar vooral ook met burgers en medewerkers. In dat kader volgen na de zomer ook diverse infobijeenkomsten.