Ga naar hoofdinhoud

Datum van openen DBC is bepalend in verrekening van eigen risico

11 dec 2023

Het kan voorkomen dat u als patiënt te maken krijgt met een rekening voor het eigen risico van het vorige jaar, terwijl de behandeling in het huidige kalenderjaar heeft plaatsgevonden. Het jaar waarop uw eigen risico van toepassing is, is namelijk afhankelijk van het jaar waarin uw DBC geopend is.

DBC betekent ‘diagnose-behandelcombinatie’. Het is een code die iets zegt over de inhoud van de zorgactiviteiten, zoals de diagnose, behandeling en controles. De DBC code geeft informatie over het totale zorgtraject en vormt de basis voor de ziekenhuisrekening (zorgnota).

Wordt u in het begin van het nieuwe jaar behandeld of geopereerd, maar bent u aan het einde van het voorgaande jaar al in het ziekenhuis geweest voor dezelfde zorgvraag? Dan behoort deze behandeling of operatie meestal tot de DBC van het voorgaande jaar. Deze wordt dus verrekend met het eigen risico van dat voorgaande jaar. Neem bij vragen over de verrekening van uw eigen risico contact op met uw zorgverzekeraar of met de afdeling Facturatie.

Indien u in verband met een behandeling of operatie een andere of aanvullende verzekering wilt afsluiten, houdt hier dan rekening mee bij het plannen van uw behandeling of operatie. Indien u  namelijk in 2023 in het ziekenhuis bent geweest voor dezelfde zorgvraag, maar uw operatie plaatsvindt in 2024, kan het zijn dat de kosten van deze operatie vallen onder de verzekeringspolis van 2023. Indien u zeker wilt weten of uw operatie onder de nieuwe verzekeringspolis van 2024 valt, kunt u contact opnemen met de afdeling Facturatie van Zuyderland.

Bekijk voor meer informatie de “Informatiekaart: Ziekenhuisbezoek in 2024, eigen risico betalen van 2023” van de Nederlandse Zorgautoriteit.