Ga naar hoofdinhoud

Buddyproject biedt extra handje hulp aan de Thuishulp

03 feb 2023

Zuyderland Thuishulp en participatiebedrijf Vidar werken samen om nieuwe medewerkers middels een buddytraject al werkend op te leiden. De kandidaten worden onder de vleugels van een buddy opgeleid naar een betaalde baan met contract bij Zuyderland Thuishulp. Kimverly Gasque en Marfo Schols zijn een van de eerste kandidaten die het buddytraject van circa 3 maanden succesvol hebben doorlopen.

Buddytraject biedt kansen
Het buddyproject biedt voor Zuyderland Thuishulp nieuwe mogelijkheden in de arbeidskrapte en het feit dat ouderen langer thuis wonen. De door Vidar geselecteerde kandidaten worden door een buddy gedurende drie maanden klaargestoomd om zelfstandig als professionele thuishulp te werken. De kandidaten zijn niet meer afhankelijk van een uitkering en kunnen bij Zuyderland Thuishulp onder contract een mooie toekomst opbouwen. Het buddytraject wordt door de goede samenwerking met Vidar verder uitgebreid. “Door dit traject krijgen nieuwe medewerkers veel meer begeleiding en kunnen ze bij hun buddy terecht met al hun vragen. Ze krijgen dan al een vleugje ervaring mee”, vertelt Renée Jaminon-Aussems, relatiemanager Zuyderland Thuishulp. “Kimverly en Marfo werken beiden 20 uur per week in dienst bij Zuyderland Thuishulp en functioneren heel goed”.

Kneepjes van het vak
Kimverly was een van de eerste twee kandidaten die afgelopen mei bij Zuyderland Thuishulp startte. “De vacature sprak mij aan, omdat het mij leuk leek om met oudere mensen te werken. Mijn eigen ouders wonen nog op de Filipijnen. Door mijn werk in de thuishulp voel ik me minder eenzaam, heb ik veel sociaal contact en is het gemis iets minder”, legt Kimverly uit. Ze werd vol enthousiasme onder de hoede genomen van buddy Nancy Reinartz-Raven. Nancy is al ruim 23 jaar in dienst bij Zuyderland als thuishulp en vind het erg leuk om nieuwe medewerkers de kneepjes van het vak te leren. Mede dankzij Nancy vond Kimberly snel haar draai als thuishulp en was het een traject voor haar een groot succes: “Het is mooi werk dat om meer draait dan alleen maar poetsen. Ik help de cliënten met van alles wat ze niet meer zelf kunnen. Daarnaast hebben veel cliënten behoefte aan sociaal contact. Ik ben blij dat ik met mijn werk een grote bijdrage kan leveren in de zorg voor en het welzijn van een ander. Het is hard werken, maar de cliënten zijn vaak heel dankbaar. Daar ben ik echt trots op!”, vertelt Kimverly trots.

Begeleiding
Nancy heeft als buddy met name een coachende rol, dient als vraagbaak en geeft zoveel mogelijk tips. Niet alleen met betrekking tot het werken bij de cliënten, maar ook op het gebied van het gebruik van het medewerkersportaal. Verder blijkt timemanagement van belang te zijn in het werk van een thuishulp. “In het begin proberen we te zorgen voor zo min mogelijk tijdsdruk bij nieuwe medewerkers, maar het is de bedoeling dat ze uiteindelijk zelfstandig alles netjes binnen een bepaalde tijd afkrijgen. We leveren daarbij een stukje maatwerk. Niet elk huishouden en niet iedere cliënt is hetzelfde en dat probeer ik nieuwe medewerkers dan ook meteen te leren. Het is daarbij belangrijk om te weten wat wel en niet mag en hoe je dat vriendelijk en duidelijk aan een cliënt kunt uitleggen.

Voorportaal van de zorg
De thuishulpen van Zuyderland zorgen niet alleen voor een schone en leefbare woning en het welzijn van cliënten, maar vervullen ook een belangrijke rol met betrekking tot het signaleren van opmerkelijke veranderingen in de gezondheid van hun cliënten. “We vormen als thuishulp het voorportaal van de zorg. Ik probeer de nieuwe medewerkers hier ook in te coachen, zodat ze aandacht besteden aan het observeren van de cliënten”, legt Nancy uit.

Nieuwe kandidaten kunnen zich bij Vidar melden
Via Vidar is een nieuwe vacature uitgezet waar geïnteresseerde kandidaten op kunnen reageren. “Schoonmaakervaring is mooi meegenomen, maar niet per se nodig. We kijken vooral of een kandidaat de potentie heeft om binnen een paar maanden zelfstandig aan de slag te kunnen en of hij past in een organisatie waar het om hulpbehoevende cliënten gaat. Inlevingsvermogen is daarbij erg belangrijk”, legt Renée uit.  Wil je weten welke kansen het buddyproject voor jou kan bieden? Neem dan contact op met Vidar via +31 (0) 46 477 71 30 of vul dit formulier in.