Ga naar hoofdinhoud

Altijd al eens een oog van binnen willen zien?

06 okt 2016

Het Oogfonds plaatst een groot opblaasbaar oog in de hal van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Publiek kan er in rondwandelen en zien hoe een oogbol er van binnen uit ziet. Het Oogfonds wil zo mensen informeren over oogziektes en alarmsignalen die daaraan voorafgaan. Het oog is te bezoeken op vrijdag 14 oktober (13.00 tot 17.00 uur), zaterdag 15 oktober (13.30 tot 16.30 uur) en zondag 16 oktober (13.00 tot 17.00 uur).

Een oogziekte kan iedereen treffen, maar veel mensen zijn zich daar niet voldoende van bewust. Daarom zijn in het oog diverse oogaandoeningen in beeld gebracht. Ervaringsdeskundigen van de Oogvereniging zijn samen met medewerkers van Koninklijke Visio en Eyescan aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Op zaterdag 15 oktober (de Internationale Dag van de Witte Stok) kan men een bezoekje aan het opblaasbare oog combineren met de voorlichtingsbijeenkomst ‘Goed of slechtziend ouder worden?’. Beide Limburgse regiogroepen van de Oogvereniging Nederland, de patiëntengroep Glaucoombelangen Limburg en de MaculaVereniging organiseren deze bijeenkomst in samenwerking met Koninklijke Visio en Eyescan Oogzorgkliniek. Bezoekers met een visuele beperking en overige belangstellenden krijgen deskundige informatie over diverse oogaandoeningen en over de veranderingen in de medische oogzorg, dienstverlening en revalidatie voor mensen met een visuele beperking. Relevante en goede informatie bevordert de acceptatie en beïnvloedt een positief realistisch verwachtingspatroon hoe de oogaandoening zich kan ontwikkelen en welke medische ontwikkelingen in de oogzorg kansrijk zijn. Met name de specifieke aspecten van de oogaandoeningen glaucoom, maculadegeneratie, retina aandoeningen en diabetische retinopathie worden behandeld. Daarnaast geeft Koninklijke Visio voorlichting over de mogelijkheden om zelfstandig te blijven functioneren met een visuele beperking.

Deze vijf meter hoge oogbol is toegankelijk voor alle mensen die belangstelling hebben voor de wonderlijke wereld van het zien. De voorlichtingsbijeenkomst is gratis en vindt plaats op zaterdag 15 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur in het Auditorium van het Zuyderland Medisch Centrum, dr. H. van der Hoffplein 1, 6162 BG Sittard-Geleen. Vanaf 13.00 uur staat de koffie en thee klaar. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan tot uiterlijk 8 oktober via e-mail noordenmiddenlimburg@oogvereniging.nl of telefonisch 077 – 373 8284. Er zijn 175 plaatsen beschikbaar en vol is vol.