Ga naar hoofdinhoud

Actieve Dialyse: patiënten Zuyderland bouwen hun toestel zélf op

10 jan 2024

In de Zuyderlandlocaties Heerlen en Sittard-kunnen dialysepatiënten zich sinds kort aanmelden voor een opleiding om zelf hun dialysetoestel op te bouwen. Een fijne mogelijkheid, zo ervaren velen, want het gevoel van regie en acceptatie en bovendien de nodige extra kennis, nemen op deze manier toe.

Actieve dialyse, zo heet het project. ‘Er zijn nu al dertien patiënten opgeleid’, laat de afdeling weten. ‘Op beide locaties gaan dat er in totaal zo’n dertig worden’. De opleiding maakt patiënten niet alleen kundig in het opbouwen, ze krijgen ook een hoop kennis over de bloeduitslagen, de medicatie, voedingstips en dialysekwaliteit. De betrokkenheid bij hun eigen behandeling neemt daardoor toe.

Zelfstandiger
Er zijn nog meer voordelen. Zo zijn patiënten zelfstandiger, de acceptatie van hun ziekte neemt toe en het gevoel een steentje te kunnen bijdragen ook. Door de extra kennis kunnen ze tijdens de artsenvisites bovendien meer gerichte vragen stellen of meebeslissen over bepaalde zaken.

Familie en thuisdialyse
De opleiding is voor een groot deel te volgen via filmpjes op een iPad: ook handig om terug te kijken als ze het even niet meer weten. Bij één patiënt is zelfs familie opgeleid: de schoonzoon is vanaf het begin elke behandeling aanwezig en wilde hier meer in betekenen. Het opbouwen van de machine kan tevens van pas komen voor patiënten die thuisdialyse overwegen.

Trots
Kunnen de patiënten de machine zelfstandig opbouwen en hun vaardigheden aantonen via een paar vragen? Dan ontvangen zij van de afdeling een heus diploma. De eerste ‘geslaagden’ gingen al vol trots met het bewijs op de foto: