Ga naar hoofdinhoud

2016: een bewogen jaar voor Zuyderland

02 jun 2017

2016 is een bewogen jaar geworden voor Zuyderland. Als gevolg van een lagere omzet dan verwacht en een negatieve kostenontwikkeling is het geconfronteerd met tegenvallende resultaten. Het tweede fusiejaar is afgesloten met een negatief resultaat van € 11,9 miljoen. Anderzijds heeft het concern in het verslagjaar grote stappen gezet in de implementatie van de fusie. 60% is inmiddels gerealiseerd, zowel in het primaire zorgproces als in ondersteunende processen. De ambitie van Zuyderland is om in 2017 excellente, nabije, gastvrije en veilige zorg te (blijven) bieden en om in 2018 weer een voorzichtig positief resultaat te boeken. Dit komt naar voren in het op 1 juni uitgebrachte jaarverslag 2016 van Zuyderland.

Integratie en goede resultaten in de zorg
De Raad van Bestuur geeft aan dat de integratie een forse extra belasting heeft betekend voor medewerkers en organisatie maar dat dit niet ten koste is gegaan van excellente en veilige zorg afgestemd op de belangen, behoeften en beleving van patiënten. Zo is onder meer in 2016 het Geboortecentrum geopend en zijn de laatste voorbereidingen getroffen voor het begin 2017 geopende Borstcentrum Zuyd. Hier is alle zorg rondom borstkanker gebundeld zodat de patiënt is verzekerd van persoonlijke aandacht én een snelle diagnose en behandelplan. Andere positieve activiteiten en resultaten zijn onder meer het behalen van de NIAZ/Qmentum accreditatie voor het gehele fusieziekenhuis, de realisatie van een omvangrijke en langdurige samenwerkingsovereenkomst met Maastricht UMC+, de ingebruikname van de nieuwe locatie Brunssum en een nieuw poliplein in Heerlen. Binnen de Care is in 2016 het HKZ-certificaat behaald, zijn 22 extra intramurale plaatsen in Olympiastaete (Geleen) gerealiseerd en zijn de voorbereidingen getroffen voor de verbouw/ nieuwbouw van locaties in 2017 in Sittard-Centrum, Geleen-Zuid en Antonius in Echt.

Negatief financieel resultaat
Zuyderland heeft 2016 financieel teleurstellend afgesloten met een negatief resultaat van € 11,9 miljoen (ca. 1,6 %) waardoor het eigen vermogen naar € 92 miljoen is gedaald. Het onderdeel Care behaalde een positief netto resultaat van € 2,2 miljoen, versus een netto resultaat van € 4,2 miljoen eind 2015. Het onderdeel Cure heeft een negatief netto resultaat behaald van € 14,2 miljoen versus een netto resultaat van €767.000 eind 2015. Dit laatste is een gevolg van een lagere omzet dan verwacht (o.a. eerstelijns omzet en omdat een deel van de zorgverlening door omzetplafonds van verzekeraars niet werd betaald) en hogere kosten (o.a. door extra uitgaven voor dure medicijnen, extra verzekeringspremies en hogere personeelskosten).

Maatregelen
Om de financiële resultaten voor 2017 (en volgende jaren) bij te sturen heeft de Raad van Bestuur een fors pakket aan maatregelen samengesteld die met name gericht zijn op kostenbeheersing. Dit pakket aan maatregelen vereist extra inspanningen van onze organisatie, waarbij het uitgangspunt is dat de hoogwaardige zorg voor onze patiënten gewaarborgd blijft. De Raad van Bestuur blijft daarbij voor 2017 sturen op een minimaal 0-resultaat voor het ziekenhuis (Cure). Voor Care wordt gestuurd op een onveranderd stabiel resultaat van ca. €3 miljoen positief. Zuyderland verwacht ook in 2017 de bij de fusie geplande ratio’s voor solvabiliteit en liquiditeit te kunnen blijven behalen.

Ontwikkelingen in de zorg
Zuyderland ziet het zorglandschap zich snel ontwikkelen en anticipeert daar actief op. Te denken valt daarbij aan de substitutie van ziekenhuiszorg naar anderhalve en eerstelijnszorg. Voorts is, zeker in de wintermaanden, de beperkte doorstroming van patiënten tussen zorgaanbieders in de vergrijzende regio Zuid-Limburg een punt van aandacht voor Zuyderland, omdat dit leidt tot een overvol ziekenhuis en tot grote uitdagingen binnen onze zorgcentra en thuiszorg. Daarnaast is Zuyderland, mede gezien het negatieve resultaat 2016, in gesprek met de zorgverzekeraars om tot adequate bekostiging van haar dienstverlening voor 2017 te komen.

Bekijk het jaarverslag hier:
www.zuyderland.nl/jaarverslag