Ga naar hoofdinhoud

Patiëntvoorlichting in Virtual Reality

Idee?

Heb je een interessant idee voor het Innovatielab? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar: innovatielab@zuyderland.nl

Patiënten ervaren vaak een hoge mate van angst en of stress voorafgaand aan een medische procedure, zoals een operatie. Dit wordt veroorzaakt door angst voor pijn of ongemak, maar ook door gebrek aan informatie en daardoor angst voor ‘het onbekende’.

Binnen Zuyderland is hiervoor divers voorlichtingsmateriaal beschikbaar, dit geeft echter geen waarheidsgetrouw beeld van het werkelijk verloop van een medische procedure. In samenwerking met diverse afdelingen, zorgverleners en een VR-producent is daarvoor nu door het Innovatielab een patiëntenvoorlichting in Virtual Reality ontwikkeld. Patiëntvoorlichting in VR wordt al ingezet bij het Geboortecentrum en de afdeling Kindergeneeskunde. Gynaecologie en Chirurgie worden de komende periode uitgerold.

Het doel van deze patiëntvoorlichting in VR is om patiënten waarheidsgetrouw voor te bereiden op een ingreep die zij ondergaan, om stress en angst te verlagen en comfort en welzijn voor en na deze ingreep te verhogen. Met behulp van de patiëntvoorlichting in VR krijgt de patiënt een indruk van de diverse ruimten waarin de ingreep plaatsvindt en maken de patiënten kennis met de zorgverleners die hierbij betrokken zijn. Tevens wordt de kwaliteit en wijze van voorlichten gewaarborgd door een uniforme aanpak en informatievoorziening.

Wat is Virtual Reality
Virtual Reality, ook wel virtuele werkelijkheid genoemd, is een computertechniek waarbij een realistische situatie wordt nagebootst in een gesimuleerde omgeving. Virtual Reality geeft je het gevoel dat je mentaal en fysiek in een andere (virtuele) wereld bent. Door gebruik te maken van verschillende zintuigen, komt de omgeving als ‘echt’ over. De VR-bril bevat een scherm en sluit het zicht op de buitenwereld af voor de gebruiker. Het scherm is in tweeën verdeeld tussen de ogen van de gebruiker. Hierdoor ontstaat een stereoscopisch 3D-effect, dat het gevoel van diepte nabootst.

Experimenteren met behulp van de VR-room
In samenwerking met gynaecoloog Martine Wassen, arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog Anne-Claire Musters en het Geboortecentrum wordt momenteel een VR-room in Heerlen ingericht. Dit is een uniek concept binnen de ziekenhuiszorg!

In de VR-room worden zwangeren en hun partner met behulp van Virtual Reality voorgelicht over de keizersnede en pijnbestrijding middels een ruggenprik. Daarnaast kan de zwangere en diens partner ook gebruik maken van ‘BirthVR’. Dit is een nieuwe innovatieve ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding tijdens de bevalling en een app die vrouwen in alle fases van de bevalling helpt om te ontspannen en minder pijn te voelen.

Deze VR-room biedt de mogelijkheid om het effect van de patiëntvoorlichting in Virtual Reality te onderzoeken en verbeterkansen te benutten. De VR-room wordt in het eerste kwartaal van 2023 in gebruik genomen.

Snel naar

Idee?

Heb je een interessant idee voor het Innovatielab? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar: innovatielab@zuyderland.nl