Ga naar hoofdinhoud

Beter laten campagne

In Zuyderland willen wij dat iedere patiënt de beste zorg krijgt. Zorgprofessionals, waaronder verpleegkundigen en verzorgenden, doen veel dagelijkse handelingen waarvan de toegevoegde waarde voor patiënten of cliënten niet is aangetoond. Deze handelingen niet meer doen kan tijd, leed en soms geld besparen. Bij deze ‘Beter laten’ campagne staat het creëren van bewustwording centraal. Welke handeling kan jij als zorgprofessional beter laten?

In 2017 ontdekten onderzoekers van het Radboud UMC in 125 richtlijnen 66 handelingen die je beter kunt laten, omdat ze niet nuttig zijn of zelfs schadelijk kunnen zijn voor de patiënt of cliënt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen.
  • Het spoelen van de blaas met desinfectans of antibiotica.
  • Het gebruik van overbodige lagen onder patiënten ter voorkoming van decubitus.
  • Het desinfecteren van de injectieplaats vóór een venapunctie.

Er is ook een aparte lijst voor verschillende zorgomgevingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. Binnen Zuyderland ligt de focus allereerst op onderstaande top 10.

Gewoontes doorbreken doe je niet zomaar en zeker niet alleen. Heb jij de ‘gouden’ Beter-laten-tip? Doe dan mee aan de win-actie! Iedere onnodige handeling die we kunnen laten is er één. De campagne loopt tot half oktober.

Beter Laten - Hulpmiddelen

Beter Laten - Delier