Peuters (1-4 jaar)

Rond de leeftijd van één jaar wordt uw kind al een echte peuter. Een peuter wil steeds vaker dingen zelf doen en ontdekken. Bijvoorbeeld zelf een vork vasthouden bij het eten in plaats van dat u de vork vasthoudt. Kortom een nieuwe levensfase breekt aan.

Tijdens de peuterperiode ligt het accent minder op de voeding en verzorging van het kind, maar meer op gedrag en ontwikkeling. De snelle wijzigingen in gedrag en de vooruitgang in vaardigheden van de peuter zullen de opvoeders vaak verrassen, soms ook verbazen.

Jeugdgezondheidszorg - wegen
Bezoek aan het consultatiebureau

Als uw kind in de leeftijd is van 14 maanden t/m 3 jaar 9 maanden, bezoekt u het consultatiebureau vier tot vijf keer. Als het noodzakelijk is, wordt u vaker uitgenodigd.

Voeding

Uw kind kan de eerste verjaardag hetzelfde eten als de rest van het gezin. Het is nu belangrijk ervoor te zorgen dat u uw kind gezonde eetgewoontes aanleert. Door gezonde eetgewoontes en voldoende bewegen, voorkomt u overgewicht bij uw kind.

Videobegeleiding

Opvoeden is een hele klus. Elk gezin heeft wel periodes waarin de opvoeding even niet zo lekker loopt. Als zo’n periode echter te lang duurt, bestaat het gevaar dat u samen met uw kind in een negatieve spiraal terechtkomt. Om die spiraal te doorbreken, is hulp mogelijk in de vorm van Videobegeleiding van Zuyderland Jeugdgezondheidszorg.