Ga naar hoofdinhoud

‘Hé zuster, ik heb het koud: kom je bij me liggen?’ of ‘Jij mag mij wel vaker wassen, hoor!’ Dagelijks komen Zuyderlanders op de werkvloer diverse voorbeelden van ongewenst gedrag tegen. Soms is er sprake van geweld of intimidatie, andere keren van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom lanceert Zuyderland een speciale bewustwordingscampagne om het thema ‘ongewenst gedrag in de zorg’ op de agenda te zetten.

Landelijk heeft het thema ongewenst of seksueel overschrijdend gedrag via de media dit jaar aanzienlijk meer aandacht gekregen. Ook in Zuyderland zijn we stevig aan de slag om ongewenst gedrag en de gevolgen daarvan nog meer bespreekbaar te maken.

‘Het gaat primair om gedrag van patiënt/cliënt of naaste naar onze medewerkers’, zegt bestuursvoorzitter David Jongen. ‘Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in onze Zorgcentra of Thuishulp komen collega’s regelmatig in zeer nare situaties terecht. Sommige opmerkingen, verwensingen of vormen van intimidatie hoef je als medewerker gewoon niet te accepteren. Toch is de campagne breder van aard; het gaat ook om bewustwording over hoe we in het algemeen met elkaar omgaan en ervoor kunnen zorgen dat ongewenst gedrag al in een eerder stadium wordt voorkomen.’

Door middel van een postercampagne en het delen van podcasts met medewerkers uit diverse organisatieonderdelen op sociale media vraagt Zuyderland daarom de komende weken aandacht voor ongewenst gedrag. Op deze manier willen we zorgdragen voor een omgeving waarin zorgprofessionals en patiënten/cliënten op een veilige manier met elkaar kunnen omgaan.

Podcast 1 - Ongewenst gedrag (Bianca Ritzen)

Podcast 2 - Ongewenst gedrag (Gerda Leentvaar)