Ga naar hoofdinhoud

Symposium Kindermishandeling

Horen, zien en spreken bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is! Dit alles is “dichterbij dan je denkt”.

Als zorgprofessional ben je altijd alert op signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. De speciale meldcode kan helpen om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling in kaart te brengen. Hierbij stuit je soms op onbegrip vanuit het slachtoffer en het gezin, de eventuele dader en hulpverlening. Een ervaringsdeskundige deelt tijdens dit symposium haar verhaal en geeft ‘tips en tricks’ over hoe hiermee om te gaan.

Een ander onderwerp dat aan de orde komt is het FMEK-handelingskader: hoe werkt dit voor Zuid-Limburg? De forensisch oogpunten binnen de ziekenhuiszorg worden door een forensisch arts toegelicht; ook worden de werkzaamheden door de politie hierin meegenomen.

Op dit symposium krijg je bovendien een spiegel voorgehouden als het gaat om het perspectief vanuit de hulpverlening door een maatschappelijk werker en een ggz-verpleegkundige. Hoe afhankelijk is iemand nu echt, gezien vanuit het slachtoffer en vanuit hulpverlening? Wat gebeurt er als de cliënt de hulpverlening verlaat? Welke perspectieven kun je de cliënt geven om uit de situatie te komen? En wat zijn de mogelijkheden bij daderhulpverlening?

Dit symposium is bedoeld voor alle artsen, kinder-, seh-, obstetrie-, ggz-verpleegkundigen,  verpleegkundig-specialisten, POH, PA-ers en medewerkers binnen het sociale domein die werken met ouders en kinderen.

Locatie
Zuyderland Medisch Centrum
Locatie Heerlen, 2e etage – ruimte 50
Henri Dunantstraat 5, 6419 PC Heerlen

Parkeren
Parkeren kan in de parkeergarage van het Zuyderland.