Ga naar hoofdinhoud

‘Het gaat niet om het geven van de deken, maar om de gedachte erachter’

Lees het hele verhaal

Liny Coenen-Jennen

Vrijwilliger stichting de Regenboogboom - Zorgcentra

‘Het gaat niet om het geven van de deken, maar om de gedachte erachter’

Liny kwam al in de tijd dat zij nog kleuterleidster was met haar klassen bij Zorgcentrum Lemborgh in Sittard over de vloer. Haar kleuters kwamen geregeld soep maken, zingen en spelletjes spelen met de bewoners. Nu komt Liny in een hele andere hoedanigheid in de zorgcentra van Zuyderland. Namens Stichting De Regenboogboom geeft Liny zogenaamde droomdekens aan onze dementerende ouderen.

Stichting de Regenboogboom is een landelijke stichting die al meer dan 27 jaar door het hele land kinderen bezoekt, die plotseling in moeilijke situaties terechtkomen. Meestal gaat het om zieke kinderen, maar ook kinderen die te maken hebben met een traumatische ervaring, geweld of een beperking in ziekenhuizen, blijf-van-mijn-lijfhuizen, Moederhuizen, scholen en bij de kinderen thuis.

Liny: “Maar wij zijn er niet alleen voor kinderen. Ook voor de ouders en familie die aan hun bed zitten en het moeilijk hebben. Vandaar ook onze betrokkenheid met mensen in verzorgingstehuizen, daar waar mensen ziek zijn, zich alleen voelen, soms de weg kwijt zijn. In alle gevallen gaat het niet alleen om het geven van de deken, maar om de gedachte erachter. Het geeft ‘kinderen van 0 tot 110 jaar’, zoals wij onze doelgroep noemen, een vorm van houvast!”

In verschillende zorgcentra ontvangen nieuwe dementerende bewoners bij aankomst een droomdeken. De dekens bieden troost en geborgenheid. Jaren geleden plaatste Liny een oproep in de krant voor vrijwilligers die wilden breien. Hierop kwamen ruim 300 reacties. 60% hiervan waren eenzame ouderen. Deze mensen heeft zij aan elkaar gekoppeld en nog steeds komen er op verschillende plekken wekelijks groepen mensen bij elkaar om te breien. Daarnaast wordt er op onze verschillende zorglocaties gebreid voor de stichting. De bewoners breien kleine lapjes en hieruit worden de unieke dekens samengesteld.

Op verschillende zorglocaties heeft Liny ook een aantal mooie baardekens beschikbaar gesteld. Bij het overlijden van een bewoner, wordt deze overledene, toegedekt met de deken tijdens een waardig afscheid door de aanwezige medewerkers en familie naar buiten begeleid. Bij de zorgcentra is het helaas niet uitzonderlijk dat iemand overlijdt, maar op deze manier wordt er letterlijk even stilgestaan bij het afscheid nemen. Liny: “Ik merk dat de medewerkers en eventueel aanwezige familieleden dit moment als heel waardevol ervaren.”