Ga naar hoofdinhoud

Corona, een donkere tunnel met fel licht aan het einde

Wenda Sánchez-Janssen

Intensive Care

Corona, een donkere tunnel met fel licht aan het einde

Wenda Sánchez-Janssen werkt als receptioniste in Zuyderland, locatie Heerlen. Zaterdag zeven maart 2020 vertrekt zij met haar man Victor voor een bus rondreis door Spanje en Portugal. In datzelfde weekend wordt ze ziek. Ze voelt zich algeheel onwel, heeft last van hoesten en koorts. In Spanje aangekomen bezoekt Wenda op maandagochtend een huisarts, die haar meteen doorstuurt naar de Spoedeisende Hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Ze blijkt coronapositief te zijn. Wat een ontspannende vakantie had moeten worden, loopt bijna fataal af.

Wenda: ‘Zondagavond komen we aan in Pamplona (noord Spanje). Ik voel me inmiddels doodziek. De huisarts die me de volgende dag onderzoekt, vertelt dat er sprake is van een dubbele longontsteking en hij verwijst me naar de Spoedeisende Hulp van een nabij gelegen ziekenhuis. Daar word ik meteen opgenomen en in isolatie geplaatst. Een test wijst uit dat ik corona positief ben. Eigenlijk mag ik geen bezoek ontvangen, maar omdat Victor verpleegkundige is en goed Spaans spreekt, mag hij in het begin af en toe komen. De afdelingsarts communiceert met hem via WhatsApp en ze spreken over mijn verlangen om op de Intensive Care (IC) te worden opgenomen. In mijn doodsangst voel ik dat dat kamertje niet de goede plek is.’

Op dat moment staat Spanje aan het begin van de eerste coronagolf. Victor ziet zoveel ellende en stress dat het hem laat denken aan een oorlog. Na een week verhuist Wenda naar de IC waar ze zeven weken verblijft. Haar nieren werken niet meer waardoor ze gedialyseerd moet worden. Na een tijdje buikligging word een tracheotomie uitgevoerd. Dit is een operatie waarbij een opening in de voorzijde van de luchtpijp wordt gemaakt waarin een buisje wordt geplaatst. Via dit buisje wordt Wenda beademd. Omdat ze aan de beademingsapparatuur ligt, wordt ze in een kunstmatig coma gehouden.

‘De artsen blijven contact houden met Victor. Iedere keer als de artsen proberen om me uit het kunstmatige coma te halen, raak ik in een delier. Op een gegeven moment staan de artsen met de rug tegen de muur en houden rekening met het stopzetten van de behandeling, omdat het steeds slechter gaat en er geen vooruitzicht is op verbetering. Het hele team vecht als een leeuw voor mij. Ze zijn superlief voor ons beiden en zeer professioneel.

Dan, buiten verwachting, wordt mijn toestand langzaamaan beter. Victor mag weer op bezoek komen. Hij is de enige die me kan kalmeren als de paniek toeslaat op momenten dat de artsen me uit het coma proberen te halen. Dan is er hoop en het vertrouwen dat ik niet mijn laatste dagen ga slijten op een IC in een Spaans ziekenhuis. In de laatste dagen op de IC nemen twee verpleegkundigen en een intensivist me mee voor een wandeling in de tuin van het ziekenhuis. Dat kan omdat ze over een mobiel beademingsapparaat beschikken.’

Uiteindelijk gaat het zo goed met Wenda dat ze met behulp van fysiotherapie weer een beetje mobiel wordt. Na twee maanden in het Spaanse ziekenhuis wordt ze met een speciaal vliegtuig vervoerd naar Nederland. Ze wordt opgenomen op de IC in Zuyderland. Na een week op de IC, mag ze naar de cohort afdeling, waar corona (verdachte) patiënten worden verpleegd. Voordat ze naar huis mag volgt eerst nog een opname in een revalidatiekliniek.

‘Ik heb keihard aan mijn revalidatie gewerkt waardoor ik na drie maanden mijn werk als receptionist weer op kon pakken. Daar ben ik trots op. Het enige wat ik me van het Spaanse ziekenhuis herinner is de donkere tunnel met fel licht aan het einde en de wandeling in de tuin.

Victor heeft vanaf de eerste dag een dagboek bijgehouden en alles beschreven wat we hebben meegemaakt. Als ik dat lees, voelt het als de rit op een enorme achtbaan. Door het lezen wordt ik me langzaam bewust van een aantal ervaringen tijdens deze verschrikkelijke rit.

Victor heeft alles beschreven in een boek en dit gepubliceerd. Van de ene kant is dat een stuk verwerking en van de andere kant denken wij dat corona patiënten die er flink tussen hebben gezeten hier veel herkenning en hopelijk steun in zullen vinden.

Snel naar