Ga naar hoofdinhoud

'Doe er alles aan zodat je gewoon door kunt blijven ademen'

Lees het hele verhaal

Sjef Reijnen

Hartrevalidatie

'Doe er alles aan zodat je gewoon door kunt blijven ademen'

Hartpatiënten kunnen na afloop van het hartrevalidatieprogramma in het ziekenhuis terecht bij zogenaamde ‘hartgroepen’. In deze groepen, verspreid over het hele land, kunnen patiënten op een plezierige manier, onder begeleiding, veilig sporten.

De hartgroep in Heerlen is in 1984 opgericht door een aantal hartpatiënten die sterk de behoefte voelen om na hun revalidatie op een verantwoorde en veilige manier te blijven sporten. Een van de oprichters is Sjef Reijnen (86). Sjef ondergaat in dat jaar een hartoperatie in Genève. Na thuiskomst gaat hij twee keer per week naar de fysiotherapie in het toenmalige De Wever ziekenhuis om te revalideren. Hij merkt dat sporten een positieve invloed heeft op zijn lichaam en wil dit voortzetten na het beëindigen van de revalidatie periode in het ziekenhuis.

‘In die tijd is er geen mogelijkheid voor hartpatiënten om buiten het ziekenhuis te sporten’ vertelt Sjef. ‘Dus heb ik samen met een andere patiënt de stichting ‘Hartrevalidatie Zuidoostelijk Limburg’ opgericht. Al snel melden zich 11 patiënten die mee willen sporten. De cardiologen, waaronder Hans Kragten, steunen ons initiatief van harte en voorzien ons van medisch advies. We worden lid van de landelijke stichting ‘Hart & Vaatgroep’, waar we onder andere een verzekering afsluiten voor het geval zich calamiteiten voordoen. Een sportleider, gediplomeerd door de ‘Hart & Vaatgroep’ om hartpatiënten te begeleiden, leidt de groep. Dat is voor ons een geruststelling omdat hij in kan grijpen als zich iets voordoet. Angst dat ons hart het niet aankan, is een van de grootste problemen. Door te sporten worden we zelfverzekerder op dat gebied. De meesten van ons hebben dan ook een reanimatiediploma en sinds kort beschikken we over een AED.’

De groep telt rond de 30 leden van alle leeftijden die verdeeld worden over twee bijeenkomsten. ‘In de groepen is een groot saamhorigheidsgevoel’ vertelt Sjef. ‘We hebben immers een gezamenlijk doel. Ons hart zorgt voor de verbinding. Nieuwe leden worden meestal verwezen door de cardioloog en door ons goed opgevangen.’
Het programma is gevarieerd. De leden sporten, wisselen ervaringen uit en hebben plezier aan diverse activiteiten. Zo werd in 2016 een volleybaltoernooi georganiseerd met de hartgroep van Kerkrade. Belangrijk voor de leden is dat plezier en bewegen hand in hand gaan.

Sjef vertelt dat hij enkele jaren geleden gestopt is bij de hartgroep en met een aantal andere leden is gestart met tennislessen. Hij had behoefte om een intensievere sport te beoefenen. Volgens Hans Kragten was tennis een goede volgende stap. Twee keer per week is Sjef dan ook gedurende twee uur te vinden op de tennisbaan. ‘Ik blijf de hartgroep wel ondersteunen als secretaris. Regelmatig ga ik kijken als onze leden sporten.’

‘Oud worden is je gegeven. Ik ben dankbaar dat ik me gezond mag voelen en kan doen wat ik wil doen. Mijn vader kwam uit een gezin met 12 kinderen die allen een gezegende leeftijd bereikt hebben. Mijn advies is: Blijf actief, dus sport, fiets en wandel. Zorg dat je een gezond eetpatroon hebt zodat je lichaam goed kan functioneren en de kans op overgewicht minimaal is. Kortom: Zorg goed voor jezelf en doe er alles aan zodat je gewoon door kunt blijven ademen.

‘Wilt u informatie over sporten bij de stichting ‘Hartrevalidatie Zuidoostelijk Limburg’ dan kunt u bellen met Sjef Reijnen 045-5724951. De sportgroepen komen bij elkaar op dinsdagavond in de sporthal van de Mondriaan Zorggroep te Heerlen. De leden heten iedere hartpatiënt die op een verantwoorde manier wil sporten, van harte welkom.

Snel naar