Ga naar hoofdinhoud

Echo (met punctie) van de prostaat

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35

De prostaat ofwel de voorstanderklier produceert vocht om zaadcellen te activeren. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en ligt vlak onder de blaasuitgang om de plasbuis heen. Als de prostaat vergroot is kan de plasbuis dichtgedrukt worden. Hierdoor wordt de urineafvoer belemmerd en ontstaan klachten zoals: moeilijk kunnen plassen, veel aandrang hebben en toch een kleine plas produceren of soms juist de urine niet kunnen ophouden, waardoor incontinentie ontstaat.

Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat, in een enkel geval is er sprake van kwaadaardige weefselgroei.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. Dit betekent dat u na het onderzoek meteen weer naar huis kunt gaan. U hoort van de verpleegkundige of u uw onderkleding wel of niet moet uittrekken. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel. De verpleegkundige vertelt u welke houding u moet aannemen. De uroloog brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters in uw anus (zie figuur 1)

 

figuur 1

Echo met biopsie

Figuur 1. Echografie met punctie van de prostaat

Op de sonde wordt eerst een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen, zodat het onderzoek zelfs bij kloofjes of aambeien vrijwel pijnloos kan verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te beoordelen.

Prostaatpunctie

Bij een prostaatpunctie (prostaatbiopsie) wordt een aantal stukjes weefsel weggenomen met een naald. De uroloog brengt de naald via de endeldarm in de prostaat. De puncties zijn onaangenaam, maar over het algemeen niet erg pijnlijk. Afhankelijk van de prostaatgrootte worden er 6 tot 14 biopten genomen. Het weefsel wordt daarna microscopisch onderzocht. Als er een punctie wordt verricht, krijgt u van tevoren antibiotica om een infectie te voorkomen. Ook dient u 4 tot 7 dagen voor de ingreep met bloedverdunnende medicijnen te stoppen. Het onderzoek zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen.

Na het onderzoek

In de meeste gevallen kan de uroloog u tijdens het onderzoek de bevindingen vertellen. Als er een biopsie gedaan is hoort u de uitslag daarvan tijdens uw volgende bezoek op de polikliniek.

Na het onderzoek kunt u naar huis. Fietsen is op de dag van de punctie af te raden. Meestal hebt u geen pijnklachten. Wel kunt u wat bloedverlies hebben via de anus. Dit is meestal van korte duur. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, mag u hier meestal ‘s avonds weer mee beginnen, uw arts zal dit met u bespreken. Het bloedverlies kan ook nog aanwezig zijn in uw urine, ontlasting of sperma. Dit is niet verontrustend en is meestal na één of twee weken verdwenen. Uw sperma kan wat langer verkleurd zijn..

Bij koorts boven de 38,5 graden of koude rillingen moet u contact opnemen met de behandelend arts.

Meer informatie
Echografie van de prostaat

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:

088 – 459 9704

088 – 459 9704

werkdagen van 08.30 – 17.00 uur

Locaties

Heerlen

etage 1, balie 1.10

Behandelcentrum Urologie

meldpunt Oost 35