direct contact

Direct contact

‘Mijn vrouw en ik zijn heel actief’

‘Ik kom zeker al twintig jaar bij de Trombosedienst. Het is ooit begonnen in het Maaslandziekenhuis in Sittard.....

Lees meer

Trombosedienst

De Trombosedienst van Zuyderland Medisch Centrum controleert het bloed van patiënten die bloedverdunners – ook wel antistollingsmiddelen genoemd – moeten slikken.

Deze controle gebeurt bij de Trombosedienst op de locaties Sittard-Geleen en Heerlen. Ook kunt u terecht op een groot aantal priklocaties bij u in de regio. Op vaste tijden zijn daar medewerkers van de Trombosedienst aanwezig.

Wat is trombose?
Onder normale omstandigheden stroomt het bloed door de bloedvaten in het lichaam. Op het moment dat er een wond is, moet het bloed stollen totdat de wond dicht is. Soms is het evenwicht in de bloedvaten verstoord en gaat het bloed stollen zonder dat er een wond is. Er ontstaan dan ongewenste bloedstolsels die een bloedvat (gedeeltelijk) kunnen verstoppen. Dit noemen we trombose. Als een stolsel losraakt en een bloedvat op een andere plek in het lichaam blokkeert, dan spreken we van een embolie.

Lees verder over de oorzaken en behandeling van Trombose.

Bekijk ook de video's van de trombosedienst

Naar de newsroom
 • Afspraak maken en contact

  Contactgegevens
  Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen
  Trombosedienst – Hoofdgebouw route BG 15
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
  Tel.: 088 – 459 6286 (op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur)
  Fax: 088 -459 6285
  Email: trombosediensthrl@zuyderland.nl
  Routebeschrijving

  Buiten kantooruren kunt u bij dringende vragen contact opnemen met de Huisartsenpost, via telefoonnummer: 045 – 577 8844

  Locatie binnen het ziekenhuis
  Het secretariaat bevindt zich in de rechtergang naast de bloedafname.
  Op locatie Heerlen vindt bloedafname plaats bij de poliklinische bloedafname in de centrale hal van het ziekenhuis. U kunt de doseerkaart in het bakje op de balie van de bloedafname leggen en plaatsnemen.

   

   

   

   

 • Regelmatige controle

  Patiënten met een verhoogde kans op trombose krijgen van hun arts vaak antistollingsmiddelen voorgeschreven om trombose te voorkomen of te behandelen. Als u antistollingsmiddelen slikt, is een periodieke controle van uw bloed noodzakelijk. De dosering van deze medicijnen moet namelijk regelmatig worden bijgesteld om precies in balans te zijn. Als de dosis te laag is, dan bestaat er een risico op trombose. Is de dosis te hoog, dan bestaat er risico op het krijgen van een bloeding.

  Trombosediensten
  In Nederland verzorgen de trombosediensten de controles van uw bloed. Hiertoe neemt een medewerker van de Trombosedienst periodiek bloed bij u af. Dit bloed onderzoeken we vervolgens in het laboratorium om te zien wat het effect is van de antistollingsmiddelen op uw bloed. Aan de hand van de bloedstollingswaarde bekijkt de doseerarts hoeveel tabletten u de komende tijd dagelijks moet slikken om de stolling op peil te krijgen of te houden.

 • Afspraak

  Uw huisarts of specialist kan u aanmelden bij de trombosedienst van Zuyderland Medisch Centrum als u trombose hebt, of als u trombose hebt gehad. Uw arts kan dit ook doen als u een aandoening hebt waarbij het risico op het ontwikkelen van trombose verhoogd is.

  Intakegesprek
  Nadat uw huisarts of specialist u heeft aangemeld bij de Trombosedienst, benaderen wij u voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek, dat plaatsvindt in Zuyderland Medisch Centrum , krijgt u uitleg over de antistollingsbehandeling en de werkwijze van de Trombosedienst. Het intakegesprek valt samen met de eerste bloedafname.

  Uw bereikbaarheid
  Het is belangrijk om op de dag van de bloedafname ’s middags tussen 12.30 en 17.00  uur telefonisch bereikbaar te zijn. Het is namelijk mogelijk dat direct een aanpassing van uw dosering nodig is. Bijvoorbeeld omdat uw bloedstollingswaarde – dit noemen we de INR-waarde – te hoog is. Als dit het geval is, dan bellen wij u op.

 • Zelfcontrole

   

   

  Tegenwoordig bestaat er voor de groep patiënten, die langdurig is aangewezen op antistollingsmedicatie, de mogelijkheid om zelf de bloedstollingswaarde (INR-waarde) te meten en de dosering van de antistollingstabletten te bepalen. Patiënten die gebruik maken van deze zelfmeting hebben hiervoor een speciale training gevolgd. Na het succesvol afronden van deze cursus kunnen ze via een vingerprik zelf bloed afnemen en met behulp van een zelfmeetapparaat hun INR bepalen. Als u hiervoor in aanmerking komt, hoeft u niet meer naar het ziekenhuis of een priklocatie te komen om bloed te laten prikken. De zelfgemeten INR kunt u doorgeven aan de Trombosedienst via telefoonnummer 088-459 62 86 of mail.

  Raadpleeg ook de informatiefolder zelfmeten m.b.v. de Coaguchek.

 • Handige informatie

  Aanmelden bij de Trombosedienst
  Alle nieuwe patiënten worden aangemeld via een aanmeldingsformulier. Dit formulier moet door uw huisarts of specialist volledig ingevuld worden. Hierna maken wij met u een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek, dat zal plaatsvinden in Zuyderland Medisch Centrum, krijgt u uitleg over de antistollingsbehandeling en de werkwijze van de Trombosedienst. Wij nemen dan ook bloed bij u af.

  Inname van antistollingstabletten
  Het is belangrijk om de antistollingsmedicijnen Acenocoumarol of Fenprocoumon’s avonds rond 18:00 uur in te nemen. Ook moet u de dagelijkse hoeveelheid tabletten tegelijk innemen volgens het schema dat op uw doseerkalender staat.
  Breng nooit zelf veranderingen aan in het voorgeschreven aantal tabletten!
  Als u uw antistollingsmedicatie  toch een keer bent vergeten en u merkt dit dezelfde avond, dan mag u de tabletten alsnog innemen. Ontdekt u dit pas de dag erna, dan mag u de tabletten niet meer innemen. Meld u dit dan de volgende werkdag direct bij de Trombosedienst. Zijn uw antistollingsmedicijnen op? Vraag dan via uw huisarts om een herhalingsrecept.

  Doseerkalender
  De doseerkalender ontvangt u per post van de Trombosedienst. Rechts op de doseerkalender staan uw persoonsgegevens, uw laatst gemeten INR-waarde, uw streefgebied en uw priklocatie. Aan de linkerkant staat precies aangegeven hoeveel antistollingsmedicijnen u op welke dag moet innemen. De controledatum (dat is de datum waarop wij u weer verwachten voor de bloedafname) staat hier onder. U vindt hier een voorbeeld van een doseerkalender.

  Vul altijd de vragenlijst op uw doseerkalender in, onderteken deze en neem de lijst mee naar de priklocatie. U kunt de vragenlijst ook afgeven aan de prikster die bij u thuiskomt. U kunt de doseerkalender ook per mail ontvangen als u een e-mail adres doorgeeft aan de Trombosedienst. U kunt dan altijd overal uw nieuwe doseerkalender inzien. Indien u verhinderd bent op de volgende controledatum, neemt u dan even contact op met de Trombosedienst. Wij maken dan  een nieuwe afspraak met u.

  Andere medicijnen
  Als er iets wijzigt met betrekking tot uw medicatie (dit betreft ook pijnstillers, homeopathische middelen of vitaminepreparaten) meld u dit dan direct aan de Trombosedienst. Dit is noodzakelijk omdat deze medicijnen mogelijk van invloed zijn op de bloedstolling, waardoor het aantal tabletten moet worden aangepast.
  Als pijnstiller mag u eventueel Paracetamol gebruiken voor maximaal drie dagen.

  Ingreep of onderzoek
  Ondergaat u binnenkort een ziekenhuisopname, ingreep, onderzoek, tandheelkundige behandeling, vaccinatie of intramusculaire injectie? Meld u dit dan tijdig bij de Trombosedienst. Ook dient u bij uw behandelend arts na te vragen of en zo ja, hoelang u tijdelijk moet stoppen met het innemen van de antistollingsmedicatie.

  Vakantie en reisadviezen
  Overleg bij een vakantie naar het buitenland met uw behandelend arts of dit geen problemen voor uw gezondheid kan opleveren. Geef de geplande vakantie tijdig door aan de Trombosedienst. De Trombosedienst zorgt dan dat u de vakantiebrief samen met uw doseerkalender krijgt toegestuurd.
  Raadpleeg ook de lijst van FNT voor adressen in het buitenland en onze algemene reisadviezen.

  Bloedingen
  Bij het gebruik van antistollingsmedicatie bestaat er een verhoogd risico op het krijgen van bloedingen. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van spontane blauwe plekken of van een neusbloeding. In dat geval dient u altijd direct contact op te nemen met de Trombosedienst. Gebeurt dit ‘s avonds, op een feestdag of in het weekend, neemt u dan de eerstvolgende werkdag contact op met de Trombosedienst.
  Indien er echter een bloeding optreedt die ernstiger is (bijvoorbeeld een langdurige neusbloeding, bloed in de urine, bloed in de ontlasting, bloed ophoesten of een oogbloeding met gezichtsverlies) dan dient u ook buiten kantooruren contact op te nemen met de Huisartsenpost.

 • Afspraak maken en contact

  Contactgegevens
  Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen
  Trombosedienst – meldpunt Oost 02, kamer 58
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
  Tel: 088 – 459 7719 (op werkdagen van 08.30 – 16.30 uur)
  Fax: 088-459 8356
  E-mail: trombosedienst@zuyderland.nl
  Routebeschrijving

  Locatie binnen het ziekenhuis
  U kunt zich voor uw afspraak intake-gesprek melden bij meldpunt Oost 01.
  Als u komt voor een terugkomgesprek zelfmeter, kunt u zich melden bij kamer 56.

  Inloopspreekuur
  Hebt u vragen en wilt u liever persoonlijk met iemand spreken? In dat geval kunt u terecht op het inloopspreekuur van de Trombosedienst. U kunt hier op werkdagen van 08.30 – 10.00 uur en van 14.30 – 15.30 uur terecht met al uw vragen. Het inloopspreekuur van de Trombosedienst vindt u op afdeling Oost 02, kamer 58.

 • Doseerkalender online inzien

  Doseerkalender inzien

  Voor patiënten van de trombosedienst is het mogelijk om de doseerkalender online te bekijken. Op de dag van controle is uw nieuwe dosering ‘s avonds na 17:00 uur in te zien. Is dit niet het geval dan kunt u het schema dat u heeft aanhouden. Om in te loggen heeft u uw patiëntennummer en werknummer nodig. Deze staan vermeld op uw papieren doseerkalender.
  Klik op onderstaande link
  – Inloggen patiënten

  – Inloggen zorginstellingen

 • Regelmatige controle

  Patiënten met een verhoogde kans op trombose krijgen van hun arts vaak antistollingsmiddelen voorgeschreven om trombose te voorkomen of te behandelen. Als u antistollingsmiddelen slikt, is een periodieke controle van uw bloed noodzakelijk. De dosering van deze medicijnen moet namelijk regelmatig worden bijgesteld om precies in balans te zijn. Als de dosis te laag is, dan bestaat er een risico op trombose. Is de dosis te hoog, dan bestaat er risico op het krijgen van een bloeding.

  Trombosediensten
  In Nederland verzorgen de trombosediensten de controles van uw bloed. Hiertoe neemt een medewerker van de Trombosedienst van Zuyderland Medisch Centrum periodiek bloed bij u af. Dit bloed onderzoeken we vervolgens in het laboratorium om te zien wat het effect is van de antistollingsmiddelen op uw bloed. Aan de hand van de bloedstollingswaarde bekijkt de doseerarts hoeveel tabletten u de komende tijd dagelijks moet slikken om de stolling op peil te krijgen of te houden.

 • Afspraak

  Uw huisarts of specialist kan u aanmelden bij de trombosedienst van Zuyderland Medisch Centrum als u trombose hebt, of als u trombose hebt gehad. Uw arts kan dit ook doen als u een aandoening hebt waarbij het risico op het ontwikkelen van trombose verhoogd is.

  Intakegesprek
  Nadat uw huisarts of specialist u heeft aangemeld bij de Trombosedienst, benaderen wij u voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek, dat plaatsvindt in Zuyderland Medisch Centrum , krijgt u uitleg over de antistollingsbehandeling en de werkwijze van de Trombosedienst.

  Uw bereikbaarheid
  Het is belangrijk om op de dag van de bloedafname ’s middags tussen 12.30 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar te zijn. Het is namelijk mogelijk dat direct een aanpassing van uw dosering nodig is. Bijvoorbeeld omdat uw bloedstollingswaarde – dit noemen we de INR-waarde – te hoog is. Als dit het geval is, dan bellen wij u op.

 • Zelfcontrole

  Tegenwoordig bestaat er voor de groep patiënten die langdurig is aangewezen op antistollingsmedicatie de mogelijkheid om zelf de bloedstollingswaarde (INR-waarde) te meten en de dosering van de antistollingstabletten te bepalen. Patiënten die gebruik maken van deze zelfmeting hebben hiervoor een speciale training gevolgd. Na het succesvol afronden van deze cursus kunnen ze via een vingerprik zelf bloed afnemen en met behulp van een zelfmeetapparaat hun INR bepalen. Als u hiervoor in aanmerking komt, hoeft u niet meer naar het ziekenhuis of een priklocatie te komen om bloed te laten prikken.

  Raadpleeg ook de informatiefolder zelfmeten m.b.v. de Coaguchek.

 • Handige informatie

  Aanmelden bij de Trombosedienst
  Alle nieuwe patiënten worden aangemeld via een aanmeldingsformulier. Dit formulier moet door uw huisarts of specialist volledig ingevuld worden. Hierna maken wij met u een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek, dat zal plaatsvinden in Zuyderland Medisch Centrum, krijgt u uitleg over de antistollingsbehandeling en de werkwijze van de Trombosedienst. Wij nemen dan ook bloed bij u af.
  Voor meer informatie over het intakegesprek, raadpleeg  onze presentatie

  Inname van antistollingstabletten
  Het is belangrijk om de antistollingsmedicijnen Acenocoumarol of Fenprocoumon’s avonds rond 18:00 uur in te nemen. Ook moet u de dagelijkse hoeveelheid tabletten tegelijk innemen volgens het schema dat op uw doseerkalender staat.
  Breng nooit zelf veranderingen aan in het voorgeschreven aantal tabletten!
  Als u uw antistollingsmedicatie  toch een keer bent vergeten en u merkt dit dezelfde avond, dan mag u de tabletten alsnog innemen. Ontdekt u dit pas de dag erna, dan mag u de tabletten niet meer innemen. Meld u dit dan de volgende werkdag direct bij de Trombosedienst. Zijn uw antistollingsmedicijnen op? Vraag dan via uw huisarts om een herhalingsrecept.

  Doseerkalender
  De doseerkalender ontvangt u per post van de Trombosedienst. Rechts op de doseerkalender staan uw persoonsgegevens, uw laatst gemeten INR-waarde, uw streefgebied en uw priklocatie. Aan de linkerkant staat precies aangegeven hoeveel antistollingsmedicijnen u op welke dag moet innemen. De controledatum (dat is de datum waarop wij u weer verwachten voor de bloedafname) staat hier onder. U vindt hier een voorbeeld van een doseerkalender.
  Vul altijd de vragenlijst op uw doseerkalender in, onderteken deze en neem de lijst mee naar de priklocatie. U kunt de vragenlijst ook afgeven aan de prikster die bij u thuiskomt. U kunt de doseerkalender ook per mail ontvangen als u een e-mail adres doorgeeft aan de Trombosedienst. U kunt dan altijd overal uw nieuwe doseerkalender inzien. Indien u verhinderd bent op de volgende controledatum, neemt u dan even contact op met de Trombosedienst. Wij maken dan  een nieuwe afspraak met u.

  Andere medicijnen
  Als er iets wijzigt met betrekking tot uw medicatie (dit betreft ook pijnstillers, homeopathische middelen of vitaminepreparaten) meld u dit dan direct aan de Trombosedienst. Dit is noodzakelijk omdat deze medicijnen mogelijk van invloed zijn op de bloedstolling, waardoor het aantal tabletten moet worden aangepast.
  Als pijnstiller mag u eventueel Paracetamol gebruiken voor maximaal drie dagen.

  Ingreep of onderzoek
  Ondergaat u binnenkort een ziekenhuisopname, ingreep, onderzoek, tandheelkundige behandeling, vaccinatie of intramusculaire injectie? Meld u dit dan tijdig bij de Trombosedienst. Ook dient u bij uw behandelend arts na te vragen of en zo ja, hoelang u tijdelijk moet stoppen met het innemen van de antistollingsmedicatie.

  Vakantie en reisadviezen
  Overleg bij een vakantie naar het buitenland met uw behandelend arts of dit geen problemen voor uw gezondheid kan opleveren. Geef de geplande vakantie tijdig door aan de Trombosedienst. De Trombosedienst zorgt dan dat u de vakantiebrief samen met uw doseerkalender krijgt toegestuurd.
  Raadpleeg ook de lijst van FNT voor adressen in het buitenland en onze algemene reisadviezen.

  Bloedingen
  Bij het gebruik van antistollingsmedicatie bestaat er een verhoogd risico op het krijgen van bloedingen. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van spontane blauwe plekken of van een neusbloeding. In dat geval dient u altijd direct contact op te nemen met de Trombosedienst. Gebeurt dit ‘s avonds, op een feestdag of in het weekend, neemt u dan de eerstvolgende werkdag contact op met de Trombosedienst.
  Indien er echter een bloeding optreedt die ernstiger is (bijvoorbeeld een langdurige neusbloeding, bloed in de urine, bloed in de ontlasting, bloed ophoesten of een oogbloeding met gezichtsverlies) dan dient u ook buiten kantooruren contact op te nemen met de Trombosedienst op telefoonnummer 088-459 65 86. U vraagt naar de dienstdoende internist voor de Trombosedienst. Mogelijk is er een extra controle van uw INR nodig om te zien of uw dosering moet worden aangepast.