direct contact

Direct contact

Pulmocheck Inspanningsastma

Kortademigheidsklachten tijdens inspanning, sport en/of spel kunnen worden veroorzaakt door inspanningsastma. Om u en uw huisarts een antwoord te geven op de vraag of er bij uw kind sprake is van inspanningsastma, heeft Zuyderland de Pulmocheck inspanningsastma ontwikkeld. Bij dit onderzoek wordt een therapie-advies gegeven aan uw huisarts. U kunt voor dit onderzoek terecht in ons ziekenhuis in Sittard-Geleen.

Voor wie?
De Pulmocheck Inspanningsastma is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar met inspanningsgebonden luchtwegklachten. U kunt daarbij denken aan klachten zoals hoesten, kortademigheid en/of een piepende ademhaling. De keuze voor een leeftijdsgrens van 6 jaar is van belang omdat een longfunctieonderzoek onderdeel uitmaakt van de Pulmocheck Inspanningsastma. Om dit longfunctieonderzoek goed te kunnen uitvoeren, moeten kinderen goed naar opdrachten kunnen luisteren, meewerken en zich kunnen concentreren. De ervaring leert dat dit vanaf een leeftijd van 6 jaar meestal lukt. Een technisch goed uitgevoerd longfunctieonderzoek is van belang voor het beoordelen van de resultaten van het onderzoek.

 • Afspraak maken en contact

  U kunt op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur bellen met Kindergeneeskunde op telefoonnummer 088 – 459 9703.

  Locatie binnen het ziekenhuis
  Hebt u een afspraak?
  U kunt zich voor uw afspraak melden bij meldpunt Oost 11

  Zuyderland Medisch Centrum, locatie Sittard-Geleen Pulmocheck– meldpunt Oost 11
  Dr. H van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
  Telefoonnummer afspraken :  088 – 4599703

  Routebeschrijving

   

 • Voorbereiding - waar over na te denken

  Voor de afspraak van de Pulmocheck is het van belang dat u goed nadenkt over de klachten van uw kind. Hieronder vindt u een checklijst die u voor de afspraak kunt doorlopen:

  • Sinds wanneer heeft uw kind kortademigheidsklachten bij inspanning?
  • Wat merkt of ziet u aan uw kind als het kortademig is? Is er sprake van een snelle oppervlakkige ademhaling? Kost de ademhaling moeite? Is er sprake van een benauwd gevoel ter hoogte van de borstkast? Is er sprake van een benauwd gevoel ter hoogte van de keel?
  • Wanneer heeft uw kind kortademigheidsklachten? Dagelijks bij sporten en buiten spelen? Alleen bij sporten? Bij inspannende activiteiten zoals stevig wandelen, naar school fietsen?
  • Ontstaan de klachten ook spontaan in rust?
  • Op welk moment ontstaan de kortademigheidsklachten tijdens de inspanning? Direct aan het begin? Na enkele minuten? Na langere tijd, na 30 minuten? Na de inspanning / sporten?
  • Wat gebeurt er als uw kind op het moment van de kortademigheidsklachten tijdens de inspanning stopt? Nemen de kortademigheidsklachten eerst toe, hierna langzaam af en kan het kind vervolgens gewoon verder sporten/spelen? Nemen de kortademigheidsklachten snel af en komen niet meer terug bij het verder sporten / spelen? Nemen de kortademigheidsklachten snel af en komen ook weer snel terug bij het verder sporten / spelen?
  • Heeft uw kind tijdens de inspanning gebonden kortademigheidsklachten ook een piepende ademhaling? Bij de inademing? Bij de uitademing?
  • Heeft uw kind tijdens de inspanning gebonden kortademigheidsklachten ook klachten zoals duizeligheid, pijnlijke steken op de borst, gevoel flauw te vallen / zwart voor de ogen zien, misselijkheid, tintelingen in lippen of vingers?
  • Zijn er bepaalde perioden, bijvoorbeeld winter of zomer, dat uw kind meer luchtwegklachten heeft?
  • Zijn er andere factoren bekend waardoor uw kind kortademigheidsklachten krijgt? Verkoudheden? Weersomstandigheden? Luchtjes zoals chloorlucht/parfumlucht? Sigaretterook? Emoties? Dieren? Een stoffige omgeving?
  • Is uw kind bekend met allergieën? Zo ja, welke?
  • Heeft uw kind in het verleden al eens een allergietest gehad (bloedonderzoek of huidtest)?
  • Heeft uw kind hoestklachten? Hoe klinkt de hoest? Hoe zou u de hoest omschrijven? Hoest uw kind continu of in buien? Is het hoesten meer overdag of meer ’s nachts? Is het hoesten hele jaar door? Hoest uw kind bepaalde perioden van het jaar?
  • Heeft uw kind last van eczeem of last van eczeem gehad?
  • Heeft uw kind klachten op gebied van keel, neus en/of oren?
  • Heeft uw kind hooikoortsklachten? Zo ja, welke?
  • Komt er bij vader, moeder, broertjes en/of zusjes astma, allergie, hooikoorts of eczeem voor?
  • Welke medicatie gebruikt uw kind?
  • Gebruikt uw kind luchtwegverwijdende medicatie ? Zo ja, vindt u dat deze helpt bij klachten?

  Neem a.u.b. alle medicatie die uw kind gebruikt mee naar de afspraak!

  Download hier de lijst.

 • Voorbereiding - medicatie

  Stoppen met medicatie
  Voor het longfunctieonderzoek is het van belang dat uw kind stopt met het innemen van (luchtweg)medicatie, vóór de afspraak van de Pulmocheck. Vanaf welk moment u deze medicatie dient te stoppen, kunt u terugvinden in onderstaande lijst. Medicijnen die niet in deze lijst voorkomen, kan uw kind gewoon blijven gebruiken.

  Meebrengen medicatie
  Ook willen wij u vragen om alle medicatie en voorzetkamers/hulpmiddelen die uw kind gebruikt, mee te nemen naar de afspraak.

  Lijst Stoppen met medicatie

  Medicatie die niet gestopt hoeft te worden
  – Qvar (Beclametason)
  – Flixotide (Fluticasonpropionaat)
  – Pulmicort (Budesonide)
  – Alvesco (Ciclesonide)
  – beclomethason
  – fluticasonpropionaat
  – budesonide

  Stoppen 8 uur voor aanvang onderzoek:
   Airomir (Salbutamol)
   Ventolin (Salbutamol)
   salbutamol

  Stoppen 12 uur voor aanvang onderzoek:
  Berodual (Fenoterol+Ipratropium)
  Bricanyl (Terbutaline)

  Stoppen 24 uur voor aanvang onderzoek:
   Oxis (Formoterol)
   Serevent (Salmeterol)
   Seretide (Salmeterol en Fluticason)
   Salmeterol-fluticasonpropionaat
   Symbicort (Formoterol en Budesonide)
   Flutiform ( Formoterol + Fluticason)
   Foster (Formoterol + Beclometason)
   Singulair (Montelukast)
   montelukast

   Stoppen 48 uur voor aanvang onderzoek:
   Relvar Ellipta (Fluticasonfuroaat/Vilanterol)

  Stoppen 72 uur voor aanvang onderzoek:
   Atarax  (Hydroxyzine)
   Aerius (Desloratadine)
   Fenistil  (Dimetindeen)
   Ketotifen, Zaditen  (Ketotifen)
   Claritine/ Allerfree( Loratadine)
   Mizollen  ( Mizolastine)
   Phenergan / Promethazine  (Promethazine)
   Tavegil  (Clemastine)
   Telfast  (Fexofenadine)
   Xyzal  (Levocetirizine)
   Zyrtec/ Reactine/ Revalintabs  (Cetirizine)

  Stoppen 1 week voor aanvang onderzoek:
  —   Prednison/prednisolon/ Di-Adreson
  —   hormoonzalven (als er een allergietest / huidtest gepland is)

 • De gang van zaken

  1.  Gesprek verpleegkundig specialist kinderlongziekten (meldpunt Oost 11)
  Tijdens dit gesprek bespreken we de klachten van uw kind en verrichten we lichamelijk onderzoek. Hiertoe behoren het opnemen van de lengte, het bepalen van het gewicht, het beluisteren van de longen en een inspectie van het KNO-gebied (keel-neus en oren). Verder kijken we – als uw kind medicatie gebruikt – kort naar de wijze van toedienen. Wij verzoeken u dan ook dringend alle medicatie en voorzetkamers / hulpmiddelen mee te brengen naar de afspraak.

  2.  Longfunctieonderzoek (meldpunt West 06)
  Uw kind ondergaat de volgende longfunctieonderzoeken:

  • Inspanningstest: Onderzoek waarbij wordt gekeken of uw kind bij inspanning kortademig wordt of hoestklachten krijgt (duur onderzoek: 45 minuten).
  • Huidtest voor het bepalen van allergieën: Een allergietest wordt gedaan om te kijken voor welke stoffen uw kind eventueel overgevoelig is. De test bestaat uit 15 verschillende stofjes zoals b.v. hond, kat, gras, bomen of huisstof (duur onderzoek: 45 minuten).
  • Stikstofmonoxidemeting (NO-meting): Onderzoek waarbij de hoeveelheid stikstofmonoxide bij uitademing wordt gemeten. Voor het onderzoek mag het kind 1 uur niet eten/drinken en inspannen.

  Klik hier voor meer informatie over de onderzoeken bij Kinderlongfunctie.

  3.  Gesprek met de kinder(long)arts (meldpunt Oost 11)
  Tijdens dit gesprek zal de kinder(long)arts met u de resultaten van het longfunctieonderzoek en de verkregen informatie uit het gesprek met de verpleegkundig specialist bespreken. U krijgt antwoord op de vraag of er sprake is van inspanningsastma en/of allergieën. Verder geeft de kinder(long)arts de huisarts een medicatie-/behandeladvies. De kinder(long)arts schrijft geen recept uit voor eventueel andere medicatie, deze verantwoordelijkheid blijft bij de huisarts. Uw huisarts krijgt schriftelijk bericht over de onderzoeksresultaten die met u besproken zijn. Is er verdere behandeling nodig? Dan moet u een vervolgafspraak bij uw huisarts maken.

  4.  Gesprek kinderlongverpleegkundige (meldpunt Oost 11)
  Is bij uw kind de diagnose inspanningsastma en/of allergieën vastgesteld? Dan volgt een afspraak bij de kinderlongverpleegkundige. Deze zal uw kind een inhalatie-instructie geven waarin het leert om medicatie op een juiste manier toe te dienen. Dit is essentieel omdat medicatie bij een onjuiste toediening niet in de longen terechtkomt en dus ook niet zal werken. Verder geeft de kinderlongverpleegkundige uitleg over inspanningsastma en/of allergieën en de medicatie .

 • Na afloop

  Binnen 24-48 uur na afloop van het onderzoek ontvangen u en uw huisarts via een email bericht over de Pulmocheck Inspanningsastma. Hierin kunnen u en uw huisarts nalezen welke adviezen wij hebben gegeven. Als verdere behandeling nodig is, kunt u een vervolgafspraak maken bij uw huisarts.