Maagkanker
Afspraak maken en contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
088 - 459 1880
088 - 459 1880Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 16.00 uur
of mail naar: mdloncologie@zuyderland.nl
Iedereen die te horen krijgt dat hij maagkanker heeft, schrikt en wil zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over welke behandeling mogelijk is.
Het maag- en slokdarmcentrum Zuyderland is gespecialiseerd in de zorg rondom maag/slokdarmkanker. Een team van ervaren medisch specialisten en verpleegkundig specialisten staan dagelijks klaar om zo goed mogelijk een diagnose te stellen en de behandeling vorm te geven. Naast de beste medische zorg kenmerken oprechte aandacht, vertrouwen en betrokkenheid onze aanpak. Zorg waarbij u als patiënt écht centraal staat.
De tijd rondom de diagnostiek, behandeling en de nazorg brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheden met zich mee, zowel bij u als bij uw directe omgeving. Het is raadzaam uw partner of een andere naaste mee te nemen naar de gesprekken met uw behandelaren. Ook krijgt u een afspraak met een verpleegkundig specialist. Deze verpleegkundig specialist werkt nauw samen met de medisch specialisten en is gespecialiseerd op alle aspecten die met maagkanker / slokdarmkanker samenhangen; de diagnose stelling, de soorten behandelingen en de effecten daarvan en de nazorg, kort na de behandeling en op lange termijn. U krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen, zodat u weet wat u allemaal kunt verwachten tijdens de verschillende fasen van uw behandelproces. Alle onderwerpen die met uw ziekte of behandeling te maken hebben, zijn bespreekbaar.
De verpleegkundig specialist is het centrale aanspreekpunt en helpt u om overzicht te houden en zorgt ervoor dat uw traject zo vlot en goed mogelijk verloopt.
Uw poliklinische afspraken vinden plaats op de locaties Sittard-Geleen en/of Heerlen. In uw afspraakbrief staat vermeld op welke locatie en bij welke balie u zich dient te melden. De operatie vindt plaats op de locatie Sittard-Geleen. Eventuele chemotherapie vindt plaats op de locatie Sittard-Geleen of het ziekenhuis waar u tot nu toe in behandeling bent. Eventuele bestraling vindt plaats in de Maastro kliniek, locatie Maastricht of Venlo.
Verwezen vanuit een ander ziekenhuis?
Wordt u vanuit een ander ziekenhuis verwezen naar het Zuyderland medisch centrum omdat u maagkanker heeft, dan krijgt u een afspraak bij het gezamenlijk spreekuur. U heeft tijdens dit spreekuur een gesprek met een oncoloog, een chirurg en afsluitend met een verpleegkundig specialist. Gedurende deze gesprekken wordt u uitgebreid geïnformeerd over de behandelmogelijkheden in uw situatie.
Verwezen vanuit Zuyderland
Is bij u maagkanker geconstateerd bij de gastroscopie te Zuyderland, dan krijgt u een intakegesprek bij de verpleegkundig specialist, die o.a. voor u een PET Ct scan plant. De uitslag van deze scan krijgt u tijdens het gezamenlijk spreekuur. U heeft tijdens dit spreekuur een gesprek met een oncoloog, een chirurg en afsluitend met een verpleegkundig specialist. Gedurende deze gesprekken wordt u uitgebreid geïnformeerd over de behandelmogelijkheden in uw situatie.
Lees meer op onze website van het maag- en slokdarmkankercentrum >
Wat is een topklinische functie?
Een topklinische functie is op grond van een ziektebeeld, de diagnostiek of behandeling altijd hoog gespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van deze criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).
Met het zorgregister wil de STZ invulling geven aan de T van Topklinisch. De 26 topklinische opleidingsziekenhuizen kunnen door middel van erkenning middels het STZ Topklinisch Zorgregister aantonen welke functies er volgens de opgestelde criteria ‘Topklinisch’ zijn. Dat betekent onder meer dat de functie goed geborgd is in de organisatie, mede door kennisoverdracht en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over de behandeling, dat patiëntbelangen en –inbreng goed geregeld zijn en dat uitstekende zorg wordt geleverd.
De zorg voor maag-en slokdarmkankerchirurgie is beoordeeld als STZ Topklinische functie.
Om goed voorbereid te zijn op de gesprekken met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist, geven we u een aantal tips:
- neem een voor u vertrouwd persoon mee naar het artsenbezoek;
- schrijf uw klachten puntsgewijs op;
- schrijf uw vragen op en noteer de antwoorden van de arts tijdens het bezoek;
- maak gebruik van de 3 Goede Vragen
- geef aan als u iets niet begrijpt en vraag om uitleg: van bijvoorbeeld medische termen;
- vraag tijd om na te denken als u een moeilijke beslissing moet nemen;
- maak eventueel een nieuwe afspraak als u na het gesprek nog steeds vragen hebt.
Bij de behandeling van maag- en slokdarmkanker zijn vaak meerdere soorten behandelingen mogelijk en is een goede samenwerking belangrijk. Daarom bestaat ons behandelteam uit verschillende specialisten, volledig gespecialiseerd in maag- en slokdarmkanker. Zo’n team noemen wij multidisciplinair en bestaat uit maag-darm-leverartsen, oncologen, chirurgen, verpleegkundig specialisten, radiotherapeuten, radiologen, pathologen en nucleair geneeskundigen.
Samen zorgen we ervoor dat iedere patiënt een optimale, op maat gemaakte behandeling krijgt.
U wordt gedurende de hele behandeling begeleid door een verpleegkundig specialist. Deze is opgeleid om een aantal taken van de arts over te nemen en werkt nauw samen met de arts. De verpleegkundig specialist is uw casemanager, hij/zij is uw aanspreekpunt voor uw behandeling en bij hem/haar kunt u terecht voor aanvullende informatie, ondersteuning en overige vragen.
Bij eventuele problemen of onduidelijkheden kunt u altijd contact opnemen met uw casemanager. Hij/zij is binnen kantooruren telefonisch te bereiken via het secretariaat van de MDL oncologie.
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek. Dit kan gaan om eigen onderzoek of om landelijke onderzoeken van andere ziekenhuizen waaraan we deelnemen. We zijn ervan overtuigd dat de geneeskunde en de zorg alleen verder kan ontwikkelen als we actief meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat we u vragen om deelname aan onderzoek. Het staat u altijd vrij om te beslissen om hier wel of niet aan deel te nemen en u zult altijd uitgebreid geïnformeerd worden en voldoende bedenktijd krijgen om hier een beslissing over te nemen.
Meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken kunt u ook vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de website van het Ministerie.
Wij willen u in dit kader nog wijzen op bijgaande informatie: “Patiënten folder registratie van Kanker”
De Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) is een patiëntenvereniging die zich richt op patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal. Binnen de SPKS zijn er patiëntgroepen voor o.a. slokdarmkanker en maagkanker. De belangrijke activiteiten van de SPKS zijn:
- voorlichting
- lotgenotencontactbelangenbehartiging van patiënten
- de SPKS heeft hiervoor verschillende communicatiemiddelen, zoals de website en een verenigingsblad. Ook organiseren zij, of zijn betrokken bij verschillende bijeenkomsten.
Afspraak maken en contact
Wilt u een afspraak maken of bent u verhinderd? Dan kunt u contact opnemen met:
088 - 459 1880
088 - 459 1880Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 16.00 uur
of mail naar: mdloncologie@zuyderland.nl
Snel naar
Online magazine Oncologisch Centrum Zuyderland
maagkanker
Ons team van experts is kundig op het gebied van maagkanker.
Dit team bestaat uit maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, oncologen, radiotherapeuten, een team van verpleegkundig specialisten, klinisch pathologen, radiologen , fysiotherapie, diëtetiek, verpleegkundigen en psychologen.