Ga naar hoofdinhoud

Huidkanker is wereldwijd het meest voorkomende type van kanker. Elk jaar stijgt het aantal mensen met huidkanker,1 op de 8 Nederlanders heeft een vorm van huidkanker. Jaarlijks worden er in Nederland 30.000 nieuwe gevallen vastgesteld.

In de meeste gevallen ontstaat huidkanker als gevolg van overmatige zonblootstelling. Teveel zon beschadigt huidcellen waardoor een rode kleur ontstaat, de zogenaamde zonneverbranding. Op langere termijn kan dit leiden tot het ontstaan van huidkanker. De blootstelling aan UV-straling van de zon en eventueel zonneapparatuur moet bij elkaar opgeteld worden. Vroeger kwam huidkanker met name voor bij oudere personen die voor hun werk veel en langdurig aan de zon blootgesteld waren zoals boeren, tuinders en schippers. Maar tegenwoordig komt huidkanker ook bij de gemiddelde Nederlander op steeds jongere leeftijd voor. Dit komt doordat mensen sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen, massaal op zon- en wintersportvakantie gaan en vaker gebruik maken van zonneapparatuur. Ook kinderen komen veel vaker en ‘bloter’ in de zon dan vroeger. Met name mensen met huidtype 1 en 2 verbranden snel in de zon.

Er bestaan drie vormen van huidkanker, in opklimmende volgorde van agressiviteit zijn dit het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.

Vormen van huidkanker

Types huidkanker en percentage van voorkomen:

 • Basaalcelcarcinoom 80%
  ontstaat in de kiemcellen van de opperhuid
 • Plaveiselcelcarcinoom 15%
  ontstaat in de bovenste laag van de opperhuid.
 • Melanoom 5%
  ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek.

Oorzaak & huidtypes

Huidkanker ontstaat vaak mede door teveel blootstelling aan ultraviolette straling. Ultraviolette straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Wordt de huid te vaak bloot gesteld aan ultraviolette straling, dan kunnen huidcellen beschadigen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot huidkanker.
Mensen met een lichte huid, die snel verbranden hebben bovendien een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Een overmatige blootstelling aan ultraviolette straling tijdens de kinderjaren kan op latere leeftijd leiden tot een hoger risico op huidkanker.
Huidkanker kan in zeldzame gevallen een erfelijke oorzaak hebben. U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is.

Huidtypes volgens Fitzpatrick
 • Huidtype I:
  Verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin. Lichte huid, vaak sproeten, haar rossig of lichtblond haar, lichte kleur ogen.
 • Huidtype II:
  Verbrandt snel, wordt langzaam bruin.  Lichte huid, blond haar, lichte ogen.
 • Huidtype III:
  Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin.
+/- 37.000

mensen krijgen jaarlijks de diagnose huidkanker en dit aantal neemt elk jaar toe

Online magazine Oncologisch Centrum Zuyderland

Team

Ons team

A. Franssen

Verpleegkundig specialist

drs. M. Heitink

Dermatoloog

A. van den Beuken-Schmeets

Verpleegkundig specialist

drs. P. van Mierlo

Dermatoloog

drs. R. Prevoo

Dermatoloog

dr. R. Beckers

Dermatoloog

dr. M. Ernst

Dermatoloog

dr. J. Kessels

Dermatoloog

drs. C. Sobczak

Dermatoloog