Over borstkanker

Borstkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in het borstweefsel. De ziekte treft meestal vrouwen, hoewel mannen het eveneens kunnen krijgen. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Borstkanker kan overal in de borst ontstaan en wordt onderverdeeld naar de plek waar het ontstaat. Hieronder leest u meer over de verschillende vormen van borstkanker.

Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) - voorstadium borstkanker

DCIS is een voorstadium van borstkanker. Er zijn dan onrustige en afwijkende cellen ontstaan in de melkbuisjes die (nog) niet in het omliggende weefsel zijn ingegroeid. Dat betekent dat er sprake is van een ‘niet-invasieve’ tumor. Het bevolkingsonderzoek kan zorgen voor vroege ontdekking.

Behandeling
Hoewel DCIS nog geen borstkanker is, behandelen we het wel als zodanig. Bij niet behandelen kan dit voorstadium uitgroeien tot invasieve borstkanker waarbij de cellen wel in het omringende weefsel groeien of uitzaaien. Bij behandeling van de DCIS is de kans op genezing vrijwel 100%.

Goedaardige afwijkingen

Bij borstklachten krijgt u eerst een mammografie en echografie om eventuele kwaadaardigheid uit te sluiten. Bij tachtig procent van de mammapatiënten die ons centrum bezoeken is sprake van een goedaardige borstafwijking.

Multidisciplinair overleg (MDO)

In het dagelijkse multidisciplinair overleg (MDO) werken alle specialisten op het gebied van borstkanker samen. In het MDO zitten een chirurg (operatie), een radioloog (beeldonderzoek), een patholoog (cel- en weefselonderzoek), een internist/oncoloog (behandeling chemotherapie, hormoontherapie en begeleiding klachten) een radiotherapeut (bestralingen), een verpleegkundig specialist/mammacare verpleegkundige (begeleiding of behandeling), een klinisch geneticus (erfelijkheid), een plastisch chirurg (reconstructie) en op aanvraag een fertiliteitsarts (vruchtbaarheid, kinderwens) en medisch psycholoog.

MDO overleg borstkanker
Tumorkenmerken en PA verslag

Na de operatie bestudeert de patholoog het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hij beoordeelt onder meer of de tumor helemaal verwijderd is. Is dat niet het geval, kan een tweede operatie nodig zijn. Daarnaast bekijkt hij de tumor op een aantal kenmerken die belangrijk zijn voor de nabehandeling. Ook onderzoekt de patholoog de schildwachtklier – de eerste lymfeklier waarnaar kankercellen uitzaaien-  op de aanwezigheid van kankercellen.

PA-verslag
Het PA-verslag beschrijft de kenmerken van de borsttumor.

Zuyderland werkt samen met kanker.nl

Om u te kunnen voorzien van de meest actuele en onafhankelijke informatie werkt Zuyderland samen met kanker.nl.

kanker-nl_logo

Risicofactoren

Er is niet één oorzaak van borstkanker. Wel zijn er enkele risicofactoren die de kans op borstkanker vergroten. Kanker is niet besmettelijk, ook borstkanker niet.

Meer informatie van www.kanker.nl
Symptomen

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op borstkanker.

Meer informatie van www.kanker.nl

Zuyderland werkt samen met kanker.nl

Om u te kunnen voorzien van de meest actuele en onafhankelijke informatie werkt Zuyderland samen met kanker.nl.