Ga naar hoofdinhoud

Medische Psychologie

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken bij Medische Psychologie of bent u verhinderd? Dan kunt u op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur contact opnemen met:

088 – 459 7837

088 – 459 7837

Locaties

Heerlen

Etage 3, balie 3.10

Sittard-Geleen

Meldpunt West 07

Kerkrade

1e etage

Het specialisme Medische Psychologie richt zich op kinderen, volwassenen en ouderen met psychische klachten die samenhangen met lichamelijke problemen. Ziekte, medisch onderzoek en behandeling kunnen een zware belasting betekenen voor u, maar ook voor uw omgeving. Het kan moeilijk zijn om met ziekte, de lichamelijke beperkingen en praktische en emotionele gevolgen om te gaan. Ook in het geval dat psychische problemen tot uiting komen in lichamelijke klachten, of de lichamelijke klachten onvoldoende medisch verklaard kunnen worden, kan de medische psychologie ingeschakeld worden bij de behandeling.
De psychologen van de afdeling Medische Psychologie hebben specifieke kennis op het grensgebied van psychische en lichamelijke aandoeningen. De psychologische zorg kan door alle medisch specialismen in het ziekenhuis worden aangevraagd en kan zowel tijdens een opname als poliklinisch plaatsvinden.

Verwijzing

Verwijzing naar de psycholoog vindt plaats door de medisch specialist (bijvoorbeeld neuroloog, revalidatiearts, internist of gynaecoloog). Dit kan gebeuren op advies van de specialist, maar ook op uw eigen verzoek. Na ontvangst van de verwijzing van de medisch specialist wordt u schriftelijk of telefonisch uitgenodigd voor een eerste gesprek. Houd rekening met enige wachttijd tussen de verwijzing en de eerste afspraak.

Psychologisch onderzoek

In het eerste gesprek zal de psycholoog met u onderzoeken welke klachten u heeft en de verdere gang van zaken met u bespreken. Indien u daarin toestemt, kunnen ook gesprekken plaatsvinden met uw partner, familieleden of andere betrokkenen. Er wordt besproken of er aanvullend (neuro)psychologisch onderzoek zal worden verricht. Dit is een hulpmiddel om uw klachten en de factoren die kunnen samenhangen met de klachten in kaart te brengen.

Psychologische behandeling

In het geval dat uw klachten samenhangen met medische problematiek en/of behandeling, kunt u in aanmerking komen voor psychologische behandeling binnen de afdeling Medische Psychologie.
De psycholoog informeert u over de mogelijke behandelingen en geeft hiervoor een passend advies. Deze behandeling is doorgaans kortdurend en is erop gericht u te leren omgaan met uw klachten of ziekte.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de folder medische psychologie.

Afspraak & Contact

Wilt u een afspraak maken bij Medische Psychologie of bent u verhinderd? Dan kunt u op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur contact opnemen met:

088 – 459 7837

088 – 459 7837

Locaties

Heerlen

Etage 3, balie 3.10

Sittard-Geleen

Meldpunt West 07

Kerkrade

1e etage

Patiëntportaal

Mijn Zuyderland: op een veilige manier toegang tot je eigen medisch dossier