Iets aan de hand?

Een topbehandeling door Europees gecertificeerde handchirurgen en handtherapeuten met jarenlange ervaring.

Lees meer..

Hand & Pols Kliniek

Afspraak & Contact

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?

088 - 45 99 440

088 - 45 99 440

Bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00 uur

Locaties

Heerlen

Gebouw F

Sittard-Geleen

Revalidatie, meldpunt West 07

De hand is misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten. Elke dag hebben we onze handen nodig om te werken, onszelf en elkaar te verzorgen, te sporten en lief te hebben. Handen zijn uniek en zitten zeer fijn en ingewikkeld in elkaar. Alle onderdelen zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd. Daardoor is de hand ook kwetsbaar en kan klein letsel grote impact hebben op het dagelijks leven. Een goede behandeling door een ervaren handchirurg en handtherapeut is dan belangrijk.

Waarom?

 • Persoonlijke begeleiding vóór, tijdens en ná de behandeling
 • Korte wachttijden en de behandelingen worden volledig vergoed
 • Directe diagnostiek en meerdere afspraken op één moment op één locatie ‘one-stop-shop’
 • Europees geaccrediteerde handchirurgen met jarenlange ervaring
 • Innovatieve behandelmethoden, materialen en technieken

Team
Bij de Hand & Pols Kliniek worden patiënten behandeld door een team van Europees gecertificeerde handchirurgen en zeer ervaren handtherapeuten die zich hebben toegelegd op het gebied van hand- en polszorg. Het team binnen de kliniek is vóór, tijdens en ná de behandeling betrokken. Door persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject, snelle diagnostiek en deskundigheid onder één dak maakt de Hand & Pols Kliniek het verschil.

Wat is hand- en polschirurgie?
Handchirurg
Hand- en pols klachten
Wat is handtherapie?
Wat doet de handtherapeut?
Handletsels door trauma
Verzekerde zorg

Afspraak & Contact

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken?

088 - 45 99 440

088 - 45 99 440

Bereikbaar op werkdagen van 8.30-17.00 uur

Locaties

Heerlen

Gebouw F

Sittard-Geleen

Revalidatie, meldpunt West 07

Hand & Pols Kliniek folders

LIVE

Live operatie van Carpaal tunnel syndroom - Plastische Chirurgie

Team

Ons Team

Maak kennis met het team van de Hand & Pols kliniek

Bekijk team

C. van den Bold

handtherapeut

C. Kuijper

handtherapeut

prof.dr. S. Samijo

Orthopedisch chirurg

drs. T. van Mulken

Plastisch chirurg

drs. R. Walbeehm

Orthopedisch chirurg

drs. M. Feijen

Plastisch chirurg

drs M. Smeulders

Plastisch chirurg

Live operatie van Carpaal tunnel syndroom - Plastische Chirurgie

M.Dupuytren


Bij deze aandoening ontstaan er in de eerste fase verdikkingen in de handpalm.  In een vervolgstadium worden deze verdikkingen met elkaar verbonden door strengen die van de handpalm tot  in één of meerdere  vingers kunnen reiken. Uiteindelijk ontstaat er een kromstand van de vinger en kan de vinger niet meer helemaal gestrekt worden. Er is sprake van een familiaire aanleg en de aandoening komt vooral voor bij mensen van Noord-Europese afkomst, boven 40 jaar.  Mannen hebben deze aandoening vaker dan vrouwen.  De aandoening verloopt vaak ernstiger indien deze op jonger leeftijd begint en de aandoening meerdere vingers betreft.Symptomen
In het beginstadium zijn er verdikkingen in de handpalm aanwezig die soms pijnlijk zijn. Als er strengvorming optreedt merkt men dat  de hand niet meer plat op een tafel gelegd kan worden. Indien de vingers verder gebogen staan kan er hinder ondervonden worden in het dagelijks leven. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijk om handschoenen aan te trekken of een hand in de zak te steken. De aard en de ernst van de aandoening is onvoorspelbaar.  Bij de ene patiënt blijft het bij de verdikkingen in de handpalm, terwijl een ander ernstige kromstand van de vingers kan ontwikkelen. Vaak betreft de aandoening beide handen.
Lees meer in onze folder

Peesletsel


Buig en strekpezen, mogelijk gecombineerd met zenuwletsel
De aanhechting van de spieren aan de botten gebeurd door middel van pezen. Hierdoor kan krachtsoverdracht plaatsvinden en kunnen bewegingen uitgevoerd worden. In de hand bevinden zich strekpezen en buigpezen. Bij een peesletsel zijn er één of meerdere pezen in de hand gescheurd of doorgesneden. Dit heeft tot gevolg dat  één of meerdere vingers niet meer goed kunnen buigen of strekken. De plaats van het letsel bepaald welke behandeling geïndiceerd is. Dit maakt de behandeling van peesletsels een gecompliceerd letsel die  specifieke kennis vereist, zowel van de chirurg als de handtherapeut.Strekpezen
Deze bevinden zich aan de bovenzijde van de hand.  De belangrijkste functie van de strekpezen is het openen en stabiliseren van de hand en pols.
Buigpezen
Aan de binnenzijde van de hand lopen in iedere vinger twee buigpezen. Deze pezen zorgen mede voor een krachtige grijpfunctie  in de hand.Symptomen
Peesletsels zijn voornamelijk het gevolg van een trauma. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een spontane ruptuur (= scheuring) bij bv. reuma. Vaak  zijn deze letsels goed herkenbaar omdat een gedeelte van een vinger niet meer buigt of strekt. Toch wordt het letsel niet altijd tijdig herkend omdat er sprake kan zijn van een gedeeltelijke ruptuur of een overname van de beweging door een andere pees. In alle gevallen (ook bij twijfel) is doorverwijzing naar een handchirurg wenselijk.

Mallet Vinger


Hiervan is sprake wanneer het topje van de vinger naar beneden hangt en niet meer op eigen spierkracht gestrekt kan worden. Dit komt meestal doordat de pees die de vingertop strekt, gescheurd is. Soms is er ook sprake van een kleine breuk van het bot. Een arts zal de mate van het letsel vaststellen en de vervolgbehandeling bepalen.


Symptomen
Een Mallet- vinger wordt gekenmerkt door een afhangende top van de vinger, met een onvermogen om de top zelf volledig te strekken.
Lees meer in onze folder

Luxaties


vinger uit de kom
De pols is erg complex, omdat deze uit vele botten, pezen en banden bestaat. Klachten waarmee mensen regelmatig bij de handtherapeut of handspecialist komen, worden meestal omschreven als een pijnlijke pols, een klikkende pols of gebrek aan kracht.
Een pijnlijke of klikkende pols kan veroorzaakt worden door een trauma zoals een val maar ook door overbelasting of slijtage. De pijn kan plotseling ontstaan of juist geleidelijk, afhankelijk van de oorzaak.

Symptomen

Bij klachten in de pols is er vaak sprake van verminderde belastbaarheid, bewegingsmogelijkheden of handkracht. Dit kan al dan niet gepaard gaan met pijn. Hiervan ondervindt u mogelijk hinder bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Belangrijk is om het ontstaan van de klachten goed te bespreken en te laten onderzoeken.
De specialist bepaald of er aanvullend onderzoek gewenst is. Dit kan bijvoorbeeld middels een röntgenfoto of MRI-scan. In sommige situaties geeft een kijkoperatie aanvullende informatie. Uiteindelijk zal de specialist bepalen welke behandeling gestart wordt.

Botbreuken vinger en pols


Een fractuur is de medische benaming voor een botbreuk. Wanneer er sprake is van een fractuur, is er vrijwel altijd ook sprake van stijfheid van de weefsels om de breuk heen, zoals de gewrichtsbanden  en de  pezen. Door de ontwikkeling van nieuwe operatie technieken kan vaak sneller gestart worden met trainen en inzetten van de hand, waardoor er minder stijfheid ontstaat.

Symptomen
Bij een fractuur is er sprake van een onderbreking  van het bot. Het kan gaan om een scheur, breuk of verbrijzelingEen fractuur in de onderarm of hand ontstaat meestal ten gevolge van een trauma. Op hogere leeftijd is het valrisico groter en bestaat er een vergrootte kans op het ontstaan van een polsfractuur, zeker wanneer er ook sprake is van botontkalking.  Op een jongere leeftijd treedt een fractuur vaak op tijdens het sporten  of door een verkeers- of arbeidsongeval. De arts besluit of het maken van een röntgenfoto meerwaarde heeft om de juiste diagnose te stellen.

Skiduim


Dit is een letsel van een van de banden van het duimgewricht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een volledige of gedeeltelijke ruptuur.  Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk om de juiste behandeling te kiezen. Indien het letsel niet tijdig herkend wordt,  kunnen er diverse klachten blijven bestaan. Voorbeelden hiervan zijn: krachtsverlies, pijn en verminderde bewegingsmogelijkheden van de duim.


Symptomen
Middels een test van het gewricht van de duim kan beoordeeld worden hoe stabiel het gewricht is. Een röntgenfoto kan eventueel uitsluiten of er naast het letsel van de band ook een los botfragment aanwezig is. Pijn en vocht zijn vaak aanwezig maar deze geven geen indicatie wat er precies aan de hand is.

Trigger vinger


Een triggervinger is ontstaat door irritatie van de peesschede welke de buigpezen van de duim of de vingers omgeeft. Waardoor deze peesschedeontsteking ontstaat is onduidelijk, maar soms ontstaan de klachten na zware inspanning of overbelasting van de hand. Door de irritatie ontstaat er een lokale zwelling in de pees en/of de peesschede waardoor het normale glijden van de buigpees tijdens het buigen en strekken van de vinger belemmerd wordt. In eerste instantie kan de pees nog wel langs de plek van de irritatie worden verplaatst, maar geeft dit een vervelend gevoel of pijnklachten.

Symptomen
Vaak is er in het begin sprake van pijn of een vervelend gevoel aan het begin van de vinger of de duim in de binnenzijde van de hand (handpalm). Er kan er een zwelling zichtbaar of voelbaar zijn in de vinger. In de meeste gevallen is er sprake van pijn in combinatie met het blijven haken van de vinger of duim.
Lees meer in onze folder

Carpaal tunnel syndroom


Bij het carpale tunnel syndroom (CTS) ontstaan er klachten doordat een zenuw bekneld zit. Deze zenuw is de middelste arm zenuw (ook wel nervus medianus genoemd) die bekneld raakt ter hoogte van de pols. De zenuw loopt van de onderarm naar de hand via een soort ‘tunnel’ welke gevormd wordt door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad aan de handpalmzijde. Doordat er zwelling is van het bindweefsel van het peesblad of zwelling van de pezen ontstaat er een toenemende druk en krijgt de zenuw te weinig ruimte in de tunnel waardoor hij bekneld raakt en klachten veroorzaakt.

Symptomen

Klachten die bij het carpale tunnel syndroom kunnen voorkomen zijn:

 • Een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand en de duim, wijs- en middel en een deel van de ringvinger
 • Nachtelijke pijn of tintelingen in de hand of vingers waarbij het wapperen met de handen enige tijdelijke verlichting geeft van de klachten.
 • Een prikkelend en pijnlijk gevoel in vingers en hand
 • Een gevoel alsof de hand is opgezwollen
 • Krachtsverlies in de hand en/of vingers
 • Een uitstralende pijn vanuit de binnenzijde van de hand via het gebied rondom de elleboog naar de bovenarm en schouder

Lees meer in onze folder

M.Dupuytren


Bij deze aandoening ontstaan er in de eerste fase verdikkingen in de handpalm.  In een vervolgstadium worden deze verdikkingen met elkaar verbonden door strengen die van de handpalm tot  in één of meerdere  vingers kunnen reiken. Uiteindelijk ontstaat er een kromstand van de vinger en kan de vinger niet meer helemaal gestrekt worden. Er is sprake van een familiaire aanleg en de aandoening komt vooral voor bij mensen van Noord-Europese afkomst, boven 40 jaar.  Mannen hebben deze aandoening vaker dan vrouwen.  De aandoening verloopt vaak ernstiger indien deze op jonger leeftijd begint en de aandoening meerdere vingers betreft.
Symptomen
In het beginstadium zijn er verdikkingen in de handpalm aanwezig die soms pijnlijk zijn. Als er strengvorming optreedt merkt men dat  de hand niet meer plat op een tafel gelegd kan worden. Indien de vingers verder gebogen staan kan er hinder ondervonden worden in het dagelijks leven. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijk om handschoenen aan te trekken of een hand in de zak te steken. De aard en de ernst van de aandoening is onvoorspelbaar.  Bij de ene patiënt blijft het bij de verdikkingen in de handpalm, terwijl een ander ernstige kromstand van de vingers kan ontwikkelen. Vaak betreft de aandoening beide handen.
Lees meer in onze folder

Peesletsel


Buig en strekpezen, mogelijk gecombineerd met zenuwletsel
De aanhechting van de spieren aan de botten gebeurd door middel van pezen. Hierdoor kan krachtsoverdracht plaatsvinden en kunnen bewegingen uitgevoerd worden. In de hand bevinden zich strekpezen en buigpezen. Bij een peesletsel zijn er één of meerdere pezen in de hand gescheurd of doorgesneden. Dit heeft tot gevolg dat  één of meerdere vingers niet meer goed kunnen buigen of strekken. De plaats van het letsel bepaald welke behandeling geïndiceerd is. Dit maakt de behandeling van peesletsels een gecompliceerd letsel die  specifieke kennis vereist, zowel van de chirurg als de handtherapeut.
Strekpezen
Deze bevinden zich aan de bovenzijde van de hand.  De belangrijkste functie van de strekpezen is het openen en stabiliseren van de hand en pols.
Buigpezen
Aan de binnenzijde van de hand lopen in iedere vinger twee buigpezen. Deze pezen zorgen mede voor een krachtige grijpfunctie  in de hand.
Symptomen
Peesletsels zijn voornamelijk het gevolg van een trauma. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een spontane ruptuur (= scheuring) bij bv. reuma. Vaak  zijn deze letsels goed herkenbaar omdat een gedeelte van een vinger niet meer buigt of strekt. Toch wordt het letsel niet altijd tijdig herkend omdat er sprake kan zijn van een gedeeltelijke ruptuur of een overname van de beweging door een andere pees. In alle gevallen (ook bij twijfel) is doorverwijzing naar een handchirurg wenselijk.

Mallet Vinger


Hiervan is sprake wanneer het topje van de vinger naar beneden hangt en niet meer op eigen spierkracht gestrekt kan worden. Dit komt meestal doordat de pees die de vingertop strekt, gescheurd is. Soms is er ook sprake van een kleine breuk van het bot. Een arts zal de mate van het letsel vaststellen en de vervolgbehandeling bepalen.


Symptomen
Een Mallet- vinger wordt gekenmerkt door een afhangende top van de vinger, met een onvermogen om de top zelf volledig te strekken.
Lees meer in onze folder

Luxaties


Vinger uit de kom
De pols is erg complex, omdat deze uit vele botten, pezen en banden bestaat. Klachten waarmee mensen regelmatig bij de handtherapeut of handspecialist komen, worden meestal omschreven als een pijnlijke pols, een klikkende pols of gebrek aan kracht.
Een pijnlijke of klikkende pols kan veroorzaakt worden door een trauma zoals een val maar ook door overbelasting of slijtage. De pijn kan plotseling ontstaan of juist geleidelijk, afhankelijk van de oorzaak.

Symptomen

Bij klachten in de pols is er vaak sprake van verminderde belastbaarheid, bewegingsmogelijkheden of handkracht. Dit kan al dan niet gepaard gaan met pijn. Hiervan ondervindt u mogelijk hinder bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Belangrijk is om het ontstaan van de klachten goed te bespreken en te laten onderzoeken.
De specialist bepaald of er aanvullend onderzoek gewenst is. Dit kan bijvoorbeeld middels een röntgenfoto of MRI-scan. In sommige situaties geeft een kijkoperatie aanvullende informatie. Uiteindelijk zal de specialist bepalen welke behandeling gestart wordt.

Botbreuken vinger en pols


Een fractuur is de medische benaming voor een botbreuk. Wanneer er sprake is van een fractuur, is er vrijwel altijd ook sprake van stijfheid van de weefsels om de breuk heen, zoals de gewrichtsbanden  en de  pezen. Door de ontwikkeling van nieuwe operatie technieken kan vaak sneller gestart worden met trainen en inzetten van de hand, waardoor er minder stijfheid ontstaat.

Symptomen
Bij een fractuur is er sprake van een onderbreking  van het bot. Het kan gaan om een scheur, breuk of verbrijzelingEen fractuur in de onderarm of hand ontstaat meestal ten gevolge van een trauma. Op hogere leeftijd is het valrisico groter en bestaat er een vergrootte kans op het ontstaan van een polsfractuur, zeker wanneer er ook sprake is van botontkalking.  Op een jongere leeftijd treedt een fractuur vaak op tijdens het sporten  of door een verkeers- of arbeidsongeval. De arts besluit of het maken van een röntgenfoto meerwaarde heeft om de juiste diagnose te stellen.

Skiduim


Dit is een letsel van een van de banden van het duimgewricht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een volledige of gedeeltelijke ruptuur.  Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk om de juiste behandeling te kiezen. Indien het letsel niet tijdig herkend wordt,  kunnen er diverse klachten blijven bestaan. Voorbeelden hiervan zijn: krachtsverlies, pijn en verminderde bewegingsmogelijkheden van de duim.


Symptomen
Middels een test van het gewricht van de duim kan beoordeeld worden hoe stabiel het gewricht is. Een röntgenfoto kan eventueel uitsluiten of er naast het letsel van de band ook een los botfragment aanwezig is. Pijn en vocht zijn vaak aanwezig maar deze geven geen indicatie wat er precies aan de hand is.

Trigger vinger


Een triggervinger is ontstaat door irritatie van de peesschede welke de buigpezen van de duim of de vingers omgeeft. Waardoor deze peesschedeontsteking ontstaat is onduidelijk, maar soms ontstaan de klachten na zware inspanning of overbelasting van de hand. Door de irritatie ontstaat er een lokale zwelling in de pees en/of de peesschede waardoor het normale glijden van de buigpees tijdens het buigen en strekken van de vinger belemmerd wordt. In eerste instantie kan de pees nog wel langs de plek van de irritatie worden verplaatst, maar geeft dit een vervelend gevoel of pijnklachten.

Symptomen
Vaak is er in het begin sprake van pijn of een vervelend gevoel aan het begin van de vinger of de duim in de binnenzijde van de hand (handpalm). Er kan er een zwelling zichtbaar of voelbaar zijn in de vinger. In de meeste gevallen is er sprake van pijn in combinatie met het blijven haken van de vinger of duim.
Lees meer in onze folder

Carpaal tunnel syndroom


Bij het carpale tunnel syndroom (CTS) ontstaan er klachten doordat een zenuw bekneld zit. Deze zenuw is de middelste arm zenuw (ook wel nervus medianus genoemd) die bekneld raakt ter hoogte van de pols. De zenuw loopt van de onderarm naar de hand via een soort ‘tunnel’ welke gevormd wordt door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad aan de handpalmzijde. Doordat er zwelling is van het bindweefsel van het peesblad of zwelling van de pezen ontstaat er een toenemende druk en krijgt de zenuw te weinig ruimte in de tunnel waardoor hij bekneld raakt en klachten veroorzaakt.

Symptomen

Klachten die bij het carpale tunnel syndroom kunnen voorkomen zijn:

 • Een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand en de duim, wijs- en middel en een deel van de ringvinger
 • Nachtelijke pijn of tintelingen in de hand of vingers waarbij het wapperen met de handen enige tijdelijke verlichting geeft van de klachten.
 • Een prikkelend en pijnlijk gevoel in vingers en hand
 • Een gevoel alsof de hand is opgezwollen
 • Krachtsverlies in de hand en/of vingers
 • Een uitstralende pijn vanuit de binnenzijde van de hand via het gebied rondom de elleboog naar de bovenarm en schouder

Lees meer in onze folder