Ga naar hoofdinhoud

Geestelijke Verzorging en Pastoraat

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Wanneer mensen te maken krijgen met ziekte of een opname in het ziekenhuis, is dit geen alledaagse gebeurtenis. Ziekte en opname kunnen gevoelens losmaken zoals angst, somberheid, twijfel, eenzaamheid en verdriet.  Ook kunnen ziekte en opname leiden tot vragen over het bestaan en de zingeving daarvan.

In zo’n situatie kunnen een luisterend oor en persoonlijke aandacht helpen. Zo kunnen gedachten en gevoelens gedeeld worden en dit kan steun bieden. De geestelijk verzorgers van Zuyderland verlenen op een passende en discrete wijze geestelijke ondersteuning aan zowel patiënten als hun naasten.

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Brand een kaarsje

Steek een online kaarsje aan met een persoonlijke boodschap om iemand te herinneren of te steunen.

Het wordt weer licht…..

De dagen beginnen zichtbaar te lengen. De donkere wintertijd is voorbij. De winter had nog een staartje met sneeuw en een beetje ijspret maar dat was van korte duur. We verlangen zo naar de lente, dat het leven lichter wordt……

Gelukkig trekt de natuur zich niets aan van wat de mensheid bezig houdt. Corona heeft ons leven nog steeds in de greep, maar buiten klaart het op en lengen de dagen.

Maar toch, hoe houden we het vol om onze live-contacten te blijven beperken.  De zwaarte en de lange duur van de lockdown laat in ieders leven sporen na. We moeten zoveel missen dat het leven kleur geeft. De ene golf komt na de andere. Voortdurend spoelen cijfers van besmettingen over ons heen. Ieder doet zijn best, maar de lange duur, het beperkte leven, beginnen tol te eisen. Volhouden, doorgaan, de moed niet opgeven en goed voor elkaar  blijven zorgen zijn de mantras die ons op de been houden. In het ziekenhuis zijn we er getuige van hoe onvoorspelbaar het virus is en wat het met mensen doet.

Het is in deze tijd dat ik met mijn nieuwe baan als geestelijk
verzorger bij Zuyderland ben begonnen. Het ziekenhuis is voor mij een nieuwe wereld; het werkveld van geestelijke verzorging gelukkig niet. Na ruim 22 jaar elders in het land gewerkt te hebben keer ik terug naar mijn Limburgse wortels. Oud en nieuw komen op een bijzondere wijze bij elkaar. Ik ontmoet veel vertrouwdheid. Ik ken de weg en versta de taal. Beide zijn belangrijke elementen om me weer thuis te voelen en opnieuw te aarden. Voorlopig reis ik nog wekelijks op en neer tussen Maastricht en de Mookerhei!

Met carnaval  was ik elk jaar in het zuiden te vinden.

En nu ik letterlijk invulling zou kunnen geven aan het lied, “Van Eijsden tot de Mookerhei’, moeten we onze kaken stijf op elkaar houden. Carnaval 2021 gaat helaas ( maar begrijpelijk) ook niet door. Dolle dagen met veel plezier, lekker losgaan, bekenden ontmoeten, zingen, dansen en naar de optocht kijken of meelopen. Het is niet mogelijk. Het wordt heel stil op straat.

De carnaval luidt de vastentijd in. Vroeger een tijd van sober leven, niet snoepen en een vastentrommeltje om het lekkers in te bewaren. Tegenwoordig meer een tijd om bewuster om te gaan met alcohol, sociale media ( facebookvasten) en andere creatieve invullingen om bewust stil te staan bij ingesleten gewoontes. En om aandacht te hebben voor mensen die het minder goed hebben…..

In de coronacrisis heeft de vastentijd een lange schaduw vooruit geworpen. We staan al maanden noodgedwongen stil bij zoveel vanzelfsprekendheden die niet meer kunnen of een andere invulling hebben gekregen. Ons hele leven staat ‘on hold’. En we houden het vol door onze zegeningen te tellen en lichtpuntjes te verzamelen. Ik hoop dat het er heel veel zullen zijn.

We verlangen naar warmte,
We verlangen naar licht,
naar leven met een vergezicht.
De dagen gaan lengen
We dragen nog de zwaarte van het donker,
maar lichter zal het worden!
‘Geloof, hoop en liefde’ houden ons op de been.
De dagen gaan lengen
Nieuw leven in zicht
Geniet van het licht!

Jeanne Rens, geestelijk verzorger