Ga naar hoofdinhoud

Geestelijke Verzorging en Pastoraat

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Waar staan wij voor?

Wanneer ziekte en ziekenhuisopname u overkomen, kan dat gevoelens losmaken van onzekerheid, angst, somberheid, twijfel, eenzaamheid of verdriet. Ingrijpende gebeurtenissen roepen soms vragen op over het bestaan en zingeving. Ze raken aan de levensvragen.

De geestelijke verzorgers van Zuyderland bieden u een luisterend oor en persoonlijke aandacht om gevoelens en gedachten te kunnen delen. Zij ondersteunen patiënten en naasten bij vragen rondom zingeving. Samen kijken we naar wat troostend en helpend kan zijn. Dit kan naast een gesprek ook het verzorgen van een passend ritueel zijn.

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Brand een kaarsje

Steek een online kaarsje aan met een persoonlijke boodschap om iemand te herinneren of te steunen.

Bij name genoemd worden

We hebben allemaal een naam. Een voornaam en een familienaam. Die naam is officieel vastgelegd en is terug te vinden in je paspoort of rijbewijs. Als je in het ziekenhuis verblijft, staat je naam vermeld in het patiëntendossier, ook al is dat dossier verder gevuld met allerlei codes en aantekeningen.

Zelf ben ik als oudste kind vernoemd naar mijn opa van mijn vaders kant. In katholieke gezinnen werd een kind nogal eens vernoemd naar een heilige. En vaak kwam en kom je Maria in de naam tegen. Of je nu een meisje bent of een jongen.

Tegenwoordig komt het niet zoveel meer voor dat een kind naar een familielid vernoemd wordt. Meestal bedenken ouders zelf een naam die ze aansprekend vinden voor hun boreling.

Of je nu vernoemd bent of niet, je naam heb je niet zelf uitgezocht. De naam die je draagt, heb je ontvangen van je ouders. Je naam was het eerste geschenk dat ze jou met liefde gegeven en vermeld hebben op het geboortekaartje. Naarmate je opgroeide, leerde je je naam eigen maken en werd je er vertrouwd mee.
Of je je naam nu mooi vindt of niet, je zult het er mee moeten doen, een leven lang. Een  enkele keer komt het voor dat mensen hun eigen naam zo belastend vinden, dat ze die veranderen. Wat overigens niet zo gemakkelijk is.

Iedereen wil graag genoemd worden bij haar en zijn naam. Niemand vindt het fijn om over het hoofd gezien of niet bij name gekend te worden.

De dichteres Maria Neeltje Min brengt dat gevoel treffend onder woorden in haar gedicht:

Mijn moeder is mijn naam vergeten.
Mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
Laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

 Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

Op bijna hartstochtelijke wijze smeekt de dichteres om aangesproken te worden op haar naam. Want als niemand je naam (meer) noemt, wie ben je dan nog? En wie ziet je dan nog staan? Het blijft dan ook zo belangrijk om de namen te blijven noemen. Want je naam bevestigt wie je bent en wat je doet.

In de Bijbel vinden we eveneens die gedachte, als we God horen zeggen: “Ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij” (uit het Bijbelboek Jesaja 43:1). Hij is het die onze namen in zijn hart geschreven heeft en ze daar voor eeuwig bewaart. Wat je ook overkomt en hoe je je ook voelt, je mag bij name genoemd en gekend worden.

Pier Prins, geestelijk verzorger