Ga naar hoofdinhoud

Geestelijke Verzorging

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Waar staan wij voor?

Wanneer ziekte en ziekenhuisopname u overkomen, kan dat gevoelens losmaken van onzekerheid, angst, somberheid, twijfel, eenzaamheid of verdriet. Ingrijpende gebeurtenissen roepen soms vragen op over het bestaan en zingeving. Ze raken aan de levensvragen.

De geestelijke verzorgers van Zuyderland bieden u een luisterend oor en persoonlijke aandacht om gevoelens en gedachten te kunnen delen. Zij ondersteunen patiënten en naasten bij vragen rondom zingeving. Samen kijken we naar wat troostend en helpend kan zijn. Dit kan naast een gesprek ook het verzorgen van een passend ritueel zijn.

Afspraak & Contact

Als u contact wilt met een geestelijk verzorger, kunt u dat kenbaar maken aan de verpleging of telefonisch via het centrale nummer.

088 – 459 7777

088 – 459 7777

Bereikbaar op werkdagen van 08.00-18.00 uur. Weekenden en feestdagen van 09.00-12.00 uur.

Locaties

Heerlen

Sittard-Geleen

Brand een kaarsje

Steek een online kaarsje aan met een persoonlijke boodschap om iemand te herinneren of te steunen.

Het belang van het verhaal…

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het boekenweek.
Ik  luister naar een interview met  Ilja Leonard Pfeijffer in het radioprogramma ‘Kunststof’.
Ilja  had de eer (dat woord gebruikte hij zelf) om het boekenweekgeschenk 2022 te schrijven en daar vertelt hij nu over. Hij wilde, zo vertelt hij, met zijn boekje “Monterosso mon amour” een tijdloos verhaal  schrijven over het belang van het verhaal.
Het belang van het verhaal… dit trekt mijn aandacht.
‘Verhalen vertellen’, zo zegt Ilja, ‘is een manier om grip krijgen op het dagelijkse leven.
Een verhaal met een kop en een staart waar dan ook nog een soort van bedoeling in zit.
Als je dat niet doet, dan gebeurt er iets dat we niet kunnen verdragen: alles wordt dan een vormeloze opeenvolging  van toevallige momenten. En daarom wordt het een verháál,
en daarom probeer je telkens zingeving in de gebeurtenissen aan te brengen’.
Ik dwaal af…

In mijn werk als geestelijk verzorger heeft het verhaal een belangrijke plek.
Verhalen van mensen, van patiënten, van hun familie of vrienden, van collega’s die in allerlei functies ook hier werkzaam zijn. Allerlei verhalen schieten mij opeens te binnen.
Bijvoorbeeld:  Over het bezoek dat niet komt, over een ervaring in de COVID periode, over een onderzoek dat net heeft plaatsgevonden, het verhaal achter de chocolaatjes op het nachtkastje, over een ontmoeting..  Het gaat altijd over iets dat gebeurd is of nog te wachten staat. Het wordt altijd verteld in het hier en nu en het verhaal is altijd uniek.
Ik zie de vertellers opeens ook weer voor mij: in het stukje verhaal komen zij weer mee.
En ook nog iets anders; hoe iemand vertelt en wat er mogelijk schuilgaat onder de tekst.
Vreugde, verdriet, angst, boosheid..
In het verhaal dat we vertellen drukken we onszelf uit, we laten ons kennen in wat ons bezig houdt, we hopen misschien ook iets kwijt
te kunnen, te delen.

Het belang van deze verhalen, van ónze verhalen, lijkt ordening te zijn volgens  Ilja Leonard Pfeijffer en dat geeft zin.
Ja, denk ik dan, maar er is meer! En misschien is dát wel de kern: het vertelde verhaal vraagt ook iemand die luistert, iemand die jou hoort en je probeert te verstaan. Iemand die je verhaal ontvangt. Misschien   kun je dan ‘op verhaal komen’. Dan krijgt het verhaal pas echt zin.
Ilja Leonard Pfeijffer wilde een tijdloos verhaal  schrijven over het belang van het verhaal.
Maar stel je nou toch eens voor dat niemand het tijdloze verhaal “Monterosso mon amour” over het belang van het verhaal gaat lezen?

Melanie Broos
Geestelijk verzorger