Ga naar hoofdinhoud

Zuyderland volgens Elsevier het beste ziekenhuis op het gebied van Bariatrie en Carotischirurgie

02 dec 2021
Zuyderland Medisch Centrum behoort volgens Elsevier Weekblad tot de top van de Nederlandse ziekenhuizen. Onlangs heeft Elsevier in samenwerking met bureau SIRM het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen en klinieken van EW’ gepubliceerd. In dit onderzoek vergelijken zij de kwaliteit van de zorg voor zeven ingrepen: Bariatrie, Carotis, Cataract, Heup, Knie, Borstkanker en Veneuze. Er zijn 73 ziekenhuizen – waaronder alle algemene ziekenhuizen en acht universitaire centra – en 94 klinieken onderzocht.

Zuyderland mag zich ook dit jaar een van de winnaars noemen. De scores zijn gebaseerd op openbaar beschikbare informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen van verslagjaar 2020. Zuyderland behaalt de maximale score voor niet één, maar twee van de zeven behandelingen waarvan de kwaliteit van zorg is onderzocht. Zuyderland is opgenomen als beste ziekenhuis met de beste zorg op het gebied van zowel Bariatrie als Carotis. Een prestatie om trots op te zijn!

Lee Bouwman, vaatchirurg bij Zuyderland: ‘Het behandelen van halsslagaders is bij uitstek een team effort. Heel trots zijn we op alle leden van het Zuyderland carotis-team die met noest werken dit resultaat hebben kunnen neerzetten voor onze patiënten’.

Kwaliteit van de zorg
Dit jaar is voor het eerst een onderlinge vergelijking gemaakt tussen ziekenhuizen en klinieken. Elsevier biedt met deze onderlinge vergelijking patiënten inzicht in de kwaliteit van zorg die wordt geleverd, ongeacht of het gaat om een kliniek of een ziekenhuis. Omdat veel ingrepen zowel in een ziekenhuis als een kliniek kunnen worden uitgevoerd, is besloten de twee onderzoeken samen te voegen.

‘Ondanks het lastige coronajaar, zijn we trots dat de hoge kwaliteit binnen de Bariatrie hiermee erkend wordt’, aldus Evert-Jan Boerma, Jan Willem Greve en Evelien de Witte, bariatrisch chirurgen binnen Zuyderland Medisch Centrum.

Kwaliteitsindicatoren
De onderlinge vergelijking in het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen en klinieken’ levert geen ranglijst op, maar laat zien in hoeverre een ziekenhuis of kliniek afwijkt van het landelijk gemiddelde, gemeten aan de hand van indicatoren. De oordelen in dit onderzoek zijn uitgedrukt in bollen, waarbij drie of vier bollen betekent dat het ziekenhuis of de kliniek respectievelijk hoger – of veel hoger – scoort dan het landelijk gemiddelde. Voor Carotischirurgie en Bariatrie (NOK  Zuid) scoort Zuyderland de maximale vier bollen.